Светска банка: Пад незапослености и успоравање привредног раста у региону Западног Балкана

Економска активност на Западном Балкану се успорава и раст ће у 2019. износити 3,2 одсто, што је пад у односу на 3,9 одсто 2018. године, наводи се у процени новог Редовног економског извештаја Светске банке, под насловом "Растуће неизвесности".

У извештају се наводи да се економска активност на Западном Балкану успорава, с обзиром на чињеницу да се наставља силазни тренд инвестиција и извоза.

"Раст је настављен у Северној Македонији у 2019. након значајног успоравања, на Косову се очекује и даље снажан раст од четири одсто, док већина привреда у региону бележе спорији раст у поређењу са претходном годином. Иако се за 2020. и 2021. годину предвиђа раст регионалне економије, он ће остати незнатно испод десетогодишњег максимума постигнутог 2018. године", истиче се у извештају.

Регионална директорка Светске банке за Западни Балкан Линда ван Гелдер рекла је да ће континуирани раст у региону помоћи у отварању нових радних места, укључивању већег броја жена на тржиште рада и у решавању изазова емиграције.

Упркос економском успоравању, у региону се наставља рекордно смањење незапослености, указује се у извештају.

У поређењу са прошлом годином, до јуна ове године отворено је 150.000 нових радних места у региону. Овај тренд, истичу, обухвата 43.000 радних места за младе, при чему је скоро половина ових радних места отворена у Албанији.

"Чак и са овако позитивним економским кретањима, само 44 одсто радно способног становништва на Западном Балкану има посао, а неактивност на тржишту рада је и даље присутна са 48 одсто, те су забрињавајуће све веће међурегионалне разлике у резултатима тржишта рада. И на Косову и у Босни и Херцеговини неактивност се повећала у 2019, што сугерише да је више људи напустило тржиште рада него што је оних који су пронашли посао", наводи се у саопштењу.

У извештају се позива на брзо унапређење јавне потрошње и конкурентности и то у контексту, како наводе, све веће неизвесности у региону.

"Строже контроле фонда зарада, смањење пореских издатака и боље таргетирање социјалних програма могу да резултирају већим јавним улагањима, повећањем једнакости и стварањем фискалних резерви како би се ублажили растући ризици у региону", закључује се у саопштењу Светске банке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи