Шта су турске инвестиције донеле Новом Пазару, Сјеници и Тутину

Турска развојна агенција ТИКА улаже и у Нови Пазар, Сјеницу и Тутин. Тај крај зову местом састанка Истока и Запада. Нови путеви, обнова постојећих, као и реконструкција школа и џамије су само неки од пројеката.

За градове у којима у већини живе Бошњаци одувек је важила узречица "спој Србије и Турске". Разлоге треба тражити пре свега у родбинскиим везама јер, према неким подацима новопазарске канцеларије за дијаспору, у Турској живи готово два милиона људи који корене вуку са ових простора.

Уз бројна улагања која су спроведена или тек треба реализовати, не чуди одлука Новопазараца да 2018. године председнику Турске Ердогану доделе највише признање – Почасни грађанин Новог Пазара.

"Турске инвестиције у Санџаку и Новом Пазару имају велики значај за грађане и привреднике Новог Пазара. Знамо да ових дана почиње изградња дуго очекиваног пута Нови Пазар–Тутин чија је вредност више од 20 милиона евра, а коју ради турска фирма 'Ташјапи'", наводи Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

Додаје да је урађена нова зграда суда чија је вредност око милион евра, да су отпочели радови на потпуној реконструкцији спортске сале "Изудин Шушевић" поред Основне школе "Вук Караџић", коју финансира "Доуш груп", а вредност радова је око два милиона евра.

Поред тога, истиче да су у претходном периоду изграђене две основне школе, а више милиона је уложено у развој новопазарске болнице.

У Тутину се решава проблем путне инфраструктуре 

Проблем путне инфраструктуре ка Тутину је вишедеценијски. С обзиром да том путу гравитира више од 150.000 мештана решавање проблема је било преко потребно.

Иако се до Тутина може и јадранском магистралом, пут је петнаестак километара дужи. Сва села Тутинске општине налазе се уз оштећени пут.

"Велика села имају оде и само се крпило, реновирало помало, а није се урадило како треба. Требао је да се прошири, да се уради лијепо. Да народ мили му се да живи у ова села", каже Мумин Чалаковић, мештанин.

Генерални директор АД "Нови Пазар пут" Ибрахим Шкриељ наглашава да тамо има преко тридесетак локација клизишта регистрованих која се у периодима после зима углавном јављају и у тим кишним периодима.

Црни биланс пута је више десетина живота у протеклих двадесетак година. Из општине очекују да ће бити и евентуалних измена трасе, јер садашњи пут има изузетно оштре кривине.

"Врло нам је важна и безбедност за учеснике у саобраћају. То је пут који датира од пре 40 година, који је у више наврата у мањим мерама реконструисан, али безуспешно. Скратиће руту од Новог Пазара до Тутина и за наше привреднике. Сутра, то је једна добра веза за Коридор 11", објашњава Кенан Хот, председник општине Тутин.

Уговор Влада Србије и Турске вредан је 24 милиона евра и подразумева израду идејног пројекта, израду плана детаљне регулације и извођење радова у дужини од 20,5 километара, а пројекат ће извести турска фирма "Ташјапи".

Обнова џамије у Сјеници 

Бројни исламски споменици на овом простору додатно повезују Бошњаке и Турке. Због тога, улагања нису заобишла ни Сјеницу, која је уз донације у пољопровреди добила изузетно важан пројекат обнове џамије "Султан Валиде", једине царске џамије у Србији. Овај "драгуљ источњачке културе" под заштитом је државе.

Џамија је јединствена и због градитељске довитљивости да куполу изграде без стубова. Реконструисана је на исти начин на који је и грађена. Подигнута је 1870. године, а сада се први пут детаљно обнавља.

"Оно што је битно што ми радимо у овој рестаурацији је да се користе оригинални материјали, не само камен и дрво, већ и оригинални малтери који су се справљали у турско вријеме и који се и дан данас користе без вештачких материјала, без цемента. Водимо рачуна, рађена је потпуна реконструкција крова. Покривач крова је олово који је био првобитни покривач", објашњава Валида Балтић, архитекта.

Додаје да се унутрашња рестаурација такође врши природним малтером и пошто нема много сачуваних елемената орнамената вршиће се рестаурација објекта на основу џамија које су рађене у истом периоду у Турској.

Пројекат рестаурације и конзервације џамије из османлијског периода изводи Турска агенција за развој у сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика Србије. До сада је уложено око 800.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи