Михајловић: Ауто-пут до БиХ веома важан, изузетна сарадња са турским компанијама

Веома је важно да се направи ауто-пут између Србије и БиХ, то је идеја која је започела пре неколико година, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и додала је да је веома поносна што ће се званично отворити радови на деоници Сремска Рача–Кузмин. Нагласила је изузетну сарадњу са добрим, врло квалитетним турским компанијама у инфраструктури.

Зорана Михајловић је навела да се за деоницу од Пожеге до Котромана у дужини од 63 километра ради пројектно-техничка документација.

"Има још једна важна ствар везана за овај ауто-пут. Имаћемо заједнички гранични прелаз. Нећемо имати два гранична прелаза, него један. Лакше ће се практично обављати то спајање, као са Македонијом. Мислим да је то изузетно важно за економију и за спајање људи", истакла је Михајловићева.

Наводи да смо до сада навикли да виђамо турске компаније да отварају многе погоне и фабрике, како дуж Коридора 10, тако и у другим деловима Србије. 

"Оно што морам да нагласим је изузетна сарадња са добрим, врло квалитетним турским компанијама у инфраструктури. Рецимо, компанија 'Ташјапи', поред тога што ће радити ауто-пут Сремска Рача–Кузмин, Пожега–Котроман, реконструкцију пута Нови Пазар–Тутин, ради и на изградњи станова у Врању и Нишу. С друге стране, имате једну од најбољих светских компанију ЕНКА, која ће у конзорцијуму са 'Бехтелом' радити Моравски коридор", нагласила је министарка.

Постоји нешто у новим технологијама и нешто што ми можемо да научимо овде у Србији, поготову кад говоримо о грађевинарству и инфраструктури. Истиче да су сви који доносе нове технологије у грађевинарству и инфраструктури добродошли, зато ми можемо да научимо од њих.

"Ми већ имамо најаве неколико турских компанија, са којима ћемо чак и сутра имати састанке у министарству. Очекујемо да са нашим људима из министарства и са нашим привредницима имамо заиста једну живу расправу и то не само на привредном форуму. Ово су ситуације када се ми упознајемо, размењујемо основне информације, а након тога у даљим месецима почињемо да разговарамо о осталим пројектима. Србија је градилиште. Србија улаже милијарде евра у инфраструктуру. Сви су добродошли, а поготову они који могу да понуде нове технологије и нешто ново у самој области грађевинарства и инфраструктуре", каже Зорана Михајловић.

Министарка је говорила и о реконструкцији пута између Тутина и Новог Пазара.

"Морам да признам да је то реконструкција о којој се прича више од десет година. У последње две године ми смо радили на припреми документације. Такође, турска компанија 'Ташјапи' ради, 40 милиона евра, кошта та реконструкција, 27 километра ће се реконструисати. Припремни радови су такође почели, камп је направљен од турске компаније. Наравно, неће ту бити само турске компаније. На свим пројектима које сам поменула раде и турске компаније, али раде и српске компаније. Очекујем да тај пут Нови Пазар–Тутин, једном коначно, када за годину дана буде готов покаже да ми можемо оно што смо обећавали да завршимо", навела је Михајловићева.

Истакла је да ће рок за деоницу ауто-пута Сремска Рача–Кузмин трајати две и по године, због моста који је најзахтевнији део ове деонице. Такође је најавила да ће почетак радова деонице Пожега–Котроман започети крајем 2020. или почетком 2021. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво