Турска – озбиљан и стабилан партнер

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган налази се у дводневној посети Србији, а упућени сматрају да је то важна посета. Истичу да је Турска Србији озбиљан и стабилан партнер, као и да су односи две државе пријатељски. Наглашавају и важност почетка градње ауто-пута Београд–Сарајево.

Бивши амбасадор Југославије у Турској проф. Дарко Танасковић нагласио је у специјалној емисији РТС-а поводом доласка турског председника да је на билатералном плану Турска Србији стабилан и у овом тренутку прилично предвидив и конструктиван партнер.

"На регионалном плану то је једна макрорегионална сила која у Србији види контруктивног партнера и некога преко кога и са којим може да оствари своје интересе у региону", додао је Танасковић.

Указао је и на констатацију да Србија Турској није суседна држава, али да они доживљавају као да имамо суседну границу и да је то било познато и током деведесетих година када је он службовао у Турској.

"Тада смо ми били спремни да протестујемо јавно због те изјаве, јер смо сматрали да је то претек за мешање у унутрашње ствари", рекао је Танасковић и додао да се данас та изјава интерпретира као знак пријатељства.

"Очигледно да је направљен огроман помак у смеру побољшавања наших укупних односа", додао је Танасковић.

"Турска дала предност економији"

Када је реч о ауто-путу Београд–Сарајево, Танасковић каже да ће допринети једноставнијој комуникацији и релаксиранијем путовању.

У интервјуу турски председник је рекао да су то мостови пријатељства и да иако то може звучати као фраза није само фраза.

"Уколико имате јачу инфраструктуру, више путева, могућности за комуникацију – по природи ствари се регион повезује, самим тим у сусретима људи долази до релаксације у односу на неку политичке проблеме који су често сувише акцентовани у односу на свакодневни живот", објаснио је Танасковић и додао је да то не решава до краја политичке проблеме, али да ствара бољу климу.

Истакао је да је важно што је Турска одабрала тај приступ, јер је раније покушавала више каналом политичког утицаја.

"Турска је сама схватила да то тако не иде, да је немогуће и дала је предност економији – ту где је најјача. То је један конструктиван приступ против кога не може имати нико ништа", нагласио је Танасковић.

Навео је да је Реџеп Тајип Ердоган истакао да има незадовољних развојем сарадње Србије и Турске, али да ће добром сарадњом и унапређивањем исте на најбољи начин показати да ту нема никаве лоше намере.

Истакао је да ако изузмемо неслагање по питању Косова и Метохије, Србија и Турска имају заједничке интересе да се цео овај регион уведе у стање мира, стабилности и узајамног повезивања како би био стабилан политички чинилац у целини и у односима према Европи, а и шире.

"Важно је да Турска оствари тако стабилну сарадњу са државом коју она искрено сматра кључном за мир и стабилност на Балкану", рекао је Танасковић.

Међедовић: Однос Србије и Турске пријатељски, чак и опуштен

Члан управног одбора Турско-српског пословног савета Александар Међедовић каже да од 1990. године живи у Турској и да су се односи две земље драстично променили.

"Били смо у некој дугој тишини због дешавања деведесетих и трајало је веома дуго док је Турска препознала потенцијале на целом Балкану, не само у Србији", рекао је Међедовић.

Навео је да је данас тај однос потпуно пријатељски, чак и опуштен. 

"Турци иначе нису познати за опуштене односе, они имају разних тензија у свету и баве се светском политиком и то је потпуно нормално да они имају и тензија широм света, али могу да кажем да је код нас потпуно опуштено сада", додао је Међедовић.

На питање зашто је важан ауто-пут Београд–Сарајево, Међедовић каже да су два разлога – један је унутрашњи турски и други је регионално политички.

"У Турској имате јако пуно грађевинских фирми које не послују пуним капацитетом. Домаћа рецесија их је захватила, станови се не продају на тај начин како је било раније арапским и страним инвеститорима и ушли су у благу стагацију. Промовисање турског грађевинарстава у свету је један од начина како могу да изједначе те њихове губитке", објаснио је Међедовић.

Указао је да је то јачина турске економије да могу да нађу свуда у свету свој кутак и своје тржиште.

"За нас овде у региону је значајно, али и за целу Еропу, јер је повезност Сарајева и Београда до сада била мртва тачка", додао је Међедовић.

Додао је да свако од нас ко је путовао на тој релацији зна шта то значи – авионом кошта пуно пара, а колима пуно времена. 

"Повезати Сарајево и Београд из својих снага Србија и БиХ очигледно нису могле да постигну и било је других приоритета. И то је једниствена прилика за једног државника да улети и да помогне", закључио је Међедовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво