Дачић: Србија отворена за све облике сарадње који би унапредили економију

Mинистар спољних послова Ивица Дачић поручио је на 19. српском економском самиту да су економски раст и макроекономска стабилност уз пуно поштовање принципа одрживог развоја један од кључних, ако не и најзначајнији, приоритет Владе Србије.

Ивица Дачић је истакао да је Србија у том смислу отворена за све облике сарадње који би унапредили економију земље и региона, саопштило је Министарство спољних послова.

"Истрајавањем на структурним реформама, стабилној фискалној политици и промоцији инвестиција, Влада Србије настоји да одржи и унапреди квалитетно и привлачно пословно окружење које ће стимулисати, како иностране, тако и домаће компаније да инвестирају у пројекте у Србији", рекао је Дачић.

Поред тога, како каже Дачић, и бројне друге мере Владе водиће ка јачању економских перформанси, повећању извоза, као и смањењу јавног дуга земље.

"Паралелно са тим, значајни напори улажу се у осавремењивање и поједностављење система управљања на свим нивоима државне управе увођењем дигитализације како би привредни субјекти што лакше обављали своје делатности", додао је Дачић.

Указао је да се Србија и кроз свој спољнополитички наступ континуирано доказује као поуздан партнер и фактор мира, стабилности и сарадње у региону што је, сматра, неизоставан услов за економски просперитет било које земље или региона.

"У том контексту, Србија у оквиру процеса регионалне сарадње и европских интеграција остаје доследна европским вредностима и стандардима, као и унапређењу целокупне сарадње, нарочито у региону Западног Балкана и југоисточне Европе", навео је Дачић.

Такође, укључивањем у пројекте од регионалног и глобалног значаја попут иницијативе "Појас и пут", али и друге форме економске интеграције, Србија жели да допринесе још бољем умрежавању са партнерима који деле њене вредности и циљеве, додао је министар.

"Кроз сарадњу, како са другим земљама, тако и са међународним организацијама и регионалним иницијативама, Србија даје свој допринос глобалној стабилности и најзначајнијим глобалним пројектима попут Агенде одрживог развоја УН до 2030. године", поручио је шеф српске дипломатије.

Објаснио је да актуелна економско-политичка ситуација у свету представља значајан изазов за развој и стабилност већине земаља света, па тако и Србије која улаже додатне напоре у обезбеђивању адекватног пословног окружења које би пружило основу за привредни раст, запошљавање и просперитет.

"Економске нестабилности, војни сукоби, природне непогоде и мигрантска криза су само неки од фактора које морамо узети у обзир када разговарамо о будућим стратегијама, које поред модалитета за превазилажење ових потешкоћа треба да садрже и конкретне идеје за решавање ових питања на глобалном и локалном нивоу", рекао је Дачић.

Закључио је да је српски економски самит прилика да нам проминентне личности из земље и иностранства, јавног и приватног сектора, изнесу своја виђења и предлоге за унапређење економије и самим тим квалитета живота грађана Србије и региона.

Фабрици: Приближавањем ЕУ, Србија привлачнија инвеститорима

Говорећи на самиту у оквиру панела "Куда иде Европска унија?", шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да спровођење политичких и економских реформи у процесу европских интеграција приближавају Србију ЕУ, и да је чине привлачнијом за стране инвестиоре.

Додао да је Србија у последњих 10 година, захваљујући реформама, утростручила извоз у ЕУ.

Фабрици је подсетио да је Европска комисија у годишњем извештају за Србију који је представила у мају ове године проценила да је Србија остварила позитиван напредак у области економских реформи.

Наводи да су процене Европске комисије и да је остварена макроекономска стабилност, да се повећава извоз, као и долазак страних директних инвестиција.

"Што је ближа Србија ЕУ, то је привлачнија као тржиште, то је привлачнија као стабилно тржиште", објаснио је Фабрици.

У прилог тога, Фабрици је изнео податке да је 65 одсто српске трговине са ЕУ, да Србија извози робу у ЕУ у вреднности од 10,9 милијарде евра, а да је спољно трговинска размена између Србије и чланица ЕУ око 24 милијарде евра.

"Такође, Србија је у последњих десетак година утростручила свој извоз у ЕУ. Поред тога, ако погледамо стране директне инвестиције у претходних девет година, Србија је привукла 15 милијарди евра страних директних инвестиција, од чега је 70 одсто дошло из компанија са седиштем у ЕУ", напоменуо је Фабрици.

Још једном је подвукао да је су пораст извоза Србије и повећан број директних страних инвестиција резултат реформи које чине Србију атрактивном за инвеститоре.

Истиче да ЕУ помаже спровођење реформи у Србији новцем из претприступних фондова, као и из конценсионих зајмова од Европске инвестиционе банке.

Фабрици указује да је Србија урадила много више на економским реформама него у области владавине права.

"Процес проширења неће променити динамику"

Говорећи о проширењу ЕУ, Фабрици је истакао да је Брисел писмима Северној Македонији и Албанији да ће ускоро са њима започети преговоре о приступању Европској унији послао јасну поруку да је циљ ЕУ да се проширује.

"Процес проширења неће променити своју динамику, темељи ће остати исти, увек ће квалитет реформи бити приоритетан у односу на брзину реформи, како би били сигурни да су оне одрживе", подвукао је Фабрици.

На питање "Куда се креће Еворпска унија?", Фабрици је казао да се ЕУ креће "само право", да је тренутно ушла у нови политички циклус и да се чека да нови састав Европске комисије, Европског парламента и Савета Европе почне са радом.

Фабрици истиче да су гласачи из Европе на изборима у мају, на којима је, подсећа, изашло 200 милиона људи, показали да верују у пројекат ЕУ.

Нови циљеви ЕУ, наводи Фабрици, јесу да економија ЕУ буде још јача, да се створи Европа која штити своје грађане, која има добру позицију у свету, која се бори против климатских промена и ефикасно решава питање миграција.

Економски самит у Србији организује ТГИ Груп Интернешнел, а под покровитељством Привредне коморе Србије, Удружења пословних жена Србије, Савета страних инвеститора и удружење Confindustria, чији је медијски партнер Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво