План НБС инфлација мања од 10 одсто

Народна банка Србије почиње да примењује режим циљане инфлације који се користи ЕУ. До краја године инфлација би требало да буде мања од 10 одсто, а основни инструмент биће референтна каматна стопа.

Народна банка Србије (НБС) најавила је да ће ове године почети да примењује режим циљане инфлације изражене индексом потрошачких цена, који се користи у Европској унији.

Како се наводи у Програму монетарне политике НБС за 2009. годину, српска централна банка ће настојати да до краја године инфлацију спусти на ниво мањи од 10 одсто.

Инфлација би на почетку године требало да се креће у распону од осам до 12 одсто, са просеком од 10 процената, док би раст индекса потрошачких цена на крају године требало да буде у распону од шест до 10 одсто, са просеком од осам процената, наводи се у Програму.

"Народна банка почев од 2009. године спроводи режим циљања инфлације, чије је принципе постепено у праксу уводила од септембра 2006. године", пише у Програму.

Народна банка Србије је до сада активности заснивала на основу пројекције базне инфлације, у коју нису укључене цене које су под контролом државе, попут горива и житарица.

Референтна каматна стопа најважнији инструмент

Најзначајније оруђе монетарне политике, како је истакнуто у Програму, биће референтна каматна стопа.

"Основни циљ монетарне политике у 2009. години је постизање утврђеног циља за инфлацију, чиме ће Народна банка Србије допринети одржавању стабилности финансијског система и остваривању одрживог економског раста".

Наглашено је да ће "у случају да одступање инфлације од утврђеног циља траје више од шест узастопних месеци, Народна банка Србије Владу писмено обавестити о разлозима тог одступања, о мерама које се морају предузети и времену потребном да се инфлација врати у циљани распон".

Када је реч о српској валути, НБС намерава да и наредне године одржава режим "руковођено пливајућег девизног курса" и да интервенише на тржишту на којем се формира курс динара само ако дневне промене вредности динара буду велике, уколико буду угрожене финансијска и ценовна стабилност и ради заштите "адекватног нивоа девизних резерви".

"Народна банка Србије ће наставити процес изградње јединственог, флексибилног и ефикасног девизног тржишта преносом мењачких послова на банке", пише се у Програму.

У том тексту се наводи да ће НБС спроводити мере из своје надлежности за ублажавање ефеката светске финансијске и економске кризе и очување стабилности финансијског система у 2009. години.

У Србији је у новембру према методологији Европске уније годишња инфлација била 10,9 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво