После Кине, Трамп удара и на ЕУ – таксе на вино, сир, виски

Администрација америчког председника Доналда Трампа одлучила је да отвори нови фронт трговинског рата – са Европском унијом. Таксе од 25 одсто уводи на увоз француског вина, италијанског сира, шкотског вискија, производа од вуне, кекс.

Листа броји више од 100 производа који ће бити обухваћени таксама, а међу њима је француско вино, италијански сиреви пармезан, реџано, шкотски виски, маслац, јогурт, кекс.

Нове тарифе ће, такође, бити примењене и на џемпере из Велике Британије, производе од вуде, маслине из Француске, Немачке, Шпаније, свињнске кобасице, кафу.

Вашингтон ће на авионе француског авио-превозника увести тарифе од 10 процената. 

Америчке казнене мере ипак, за сада, искључују италијанске пасте и вина, грчко маслиново уље, хеликоптере, шампањац и друге карактеристичне европске производе.

Специјална америчка асоцијација за храну саопштила је да ће тарифама бити погођено 14.000 америчких продавница специјалних производа и још око 20.000 увозника хране.

Нове америчке таксе на европске производе требало би да ступе на снагу 18. октобра, пише Индепендент.

Таксе због губитка "Боинга" 

Увођење тарифа је, иначе, eпилог највећег процеса који је водила Светска трговинска организација, пише Индепендент.

СТО је пресудила да САД могу да уведу тарифе вредне 7,8 милијарди долара на производе из Европе и то због тога што је, како се наводи, Брисел давао илегалне субвенције "Ербасу".

По овој пресуди Светске трговинске организације утврђено је да је америчка компанија "Боинг" годишње губила 7,5 милијарди долара због субвенција конкуренту "Ербасу".

Паралелно, у СТО се води још један процес у ком се Брисел залаже за тарифе на америчку робу од око 10 милијарди долара. О том процесу СТО ће одлучити почетком године. 

ЕУ ће одговорити 

Брисел ће, поручује главни човек Европске комисије, одговорити реципрочно.

"Ако неко упоставља тарифе нашем ваздухопловном сектору и ми ћемо учинити исто. Америчко-европско пријатељство није о надама и сновима, то је нужност", поручио је председник ЕК Жан Клод Јункер.

Француски министар финансија Бруно ле Мер рекао је да је ЕУ "спремна да одговори" на америчке таксе, али је додао да се нада "пријатељском договору" са САД, наводи РТ.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи