Произвођачи цигарета траже заштиту државе

У буџету за наредну годину рачуна се да ће од акциза на цигарете бити прикупљено око 45 милијарди динара што чини 7 одсто буџетских прихода. Министарка финансија каже да је постигнут договор са произвођачима цигарета да оне у овој години поскупе 5 до 7 динара по паклици.

Произвођачи цигарета у Србији нису незадовољни већим наметима на малопродајну цену, већ непоштовањем споразума о слободној трговини ЦЕФТА при коме Хрватска дискриминише произвођаче из Србије.

И после две године примене ЦЕФТЕ Хрватска се не оглушује само на апеле компанија које производе цигарете у Србији, већ и на упозорења Брисела. Наиме, отежавањем увоза задржава монопол на свом тржишту.

Српски произвођачи траже заштиту државе јер само фабрика "Јапан табако" у Сенти пуни буџет од својих производа са 5 милијарди динара.

"Фабрика у Сенти је купљена са идејом да се производи из те фабрике слободно извозе у земље западног Балкана. На жалост произвођачи из Србије нису у могућности да под истим условима извозе своје производе, за разлику од хрватског произвођача који могу да извозе своје производе", каже Горан Пекез из "Јапан табако интернационал".

Слично размишљају и у "Бритиш америкен тобако" указујући на пропуштену извозну шансу Србије.

"Само у области цигарета Србија десет пута више увози из Хрватске него што извози у Хрватску. То је један парадокс ако знамо колико је светских произвођача овде плус један локални, а с друге стране само једног произвођча из Хрватске", рекао је директор за корпоративне послове "Бат" Срђан Лазовић.

Додатни приходи државе 

Министарка Диана Драгутиновић више је окренута ценама цигарета које ове године треба да поскупе на основу закона о акцизама. При томе држава би требало да оствари додатне приходе од 10 милијарди динара.

"Не мислим да је Хрватска добар пример и да морамо да се понашамо као Хрватска која се понаша као неваљало дете. То је прва ствар. Цигарете на основу закона о акцизама које је предложила Влада требало би да поскупе у просеку од 5 до 7 динара", каже министарка.

Повећање акциза на цигарета је најбезболнијих начин да повећате приходе, а да не изазовете социјални бунт. Словенија која је 4 пута мања од Србије убрала је приходе од акциза на цигарете милијарду евра, док Хрватска рачуна на приходе као и Србија од пола милијарде евра.

Произвођачи дувана у Србији ће у наредне две године морати да прихвате повећање акциза и поскупљење цигарета, али упозоравају да оне морају да поскупљују постепено јер је Србија постала земља са једним од најмањих процената шверца цигарета у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво