"Повећање плата неутемељено, фискално неодрживо и неодговорно"

Фискални савет објавио је оцену ребаланса државног буџета у којој се као економски најштетнија мера издваја "превелико повећања зарада у општој држави у распону од осам до 15 одсто" и да је повећање какво се планира "неутемељено у привредном расту" и тиме "фискално неодрживо и неодговорно".

У документу који је Фискални савет доставио медијима наглашава се да је повећање плата у општој држави оправдано, али у мери у којој расте привредна активност, "чега се Влада већ другу годину не придржава", јер су буџетом за ову годину плате већ повећане у просеку за девет одсто, иако ће привредна активност расти од пет до 5,5 одсто.

"Ефекат ове мере, заправо је минималан у 2019. години, јер ће се увећане зараде исплатити само у једном месецу (децембру), али ће зато у 2020. коштати државу 12 пута више и представљаће ограман и трајан фискални терет", оценио је Фискални савет.

Фискални савет је оценио и да новчана помоћ пензионерима од 5.000 динара није добра мера социјалне политике и да је проблем са том мером то што "социјални положај грађана није могуће и не сме се утврђивати на основу њиховог статуса", као и да се процењује да око 100.000 старих у Србији нема пензију и да се неће квалификовати за предвиђену социјалну помоћ, док постоје и пензионери којима таква помоћ није неопходна.

"Лоша пракса популистичког вођења социјалне политике преко исплате пензија у Србији траје дужи низ година и од ње би напокон требало одустати", поручује Фискални савет.

Као економски најбоља страна ребаланса издвојен је пораст инвестиција у путну инфраструктуру за 13 милијарди динара, али се додаје да није извесно да ће се ти расходи остварити према плану.

У оцени се објашњава да је реч о изградњи аутопута Појате - Прељина за око 13 милијарди динара, али да је упитно да ли ће радови бити обављени у ребалансом предвиђеном периоду, јер радови на том путном правцу нису почели (од раније планиране две милијарде за шест месеци потрошено је 150 милиона), па је тешко очекивати да ће за три месеца потрошити седам пута већа средства, тим пе што се ближи крај грађевинске сезоне.

Савет је нагласио да је Закон о конверзији швајцарских кредита донео неоправдани буџетски трошак од девет милијарди динара, а да се сада ребалансом буџета формализују и јавни трошкови његовог усвајања и да не би требало изгубити из вида да ће буџет и у наредним годинама бити ускраћен за још око две милијарде динара услед ненаплаћеног пореза на добит.

Фискални савет је оценио и да се ребалансом предвиђа додадтно увећање за 10 милијарди динара за већ неуобичајено високе расходе за опремање војске и
полиције.

Било је очекивано да после осетнијег раста у претходне две године расходи у тој области почну да опадају и тиме отворе простор за друга важна капитална улагања, међутим - ребаланс буџета доноси додатну куповину опреме за полицију у војску и не наговештава очекивани преокрет у будућности, оценио је Фискални савет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи