“Мали Шенген”, велика корист

Председник Привредне коморе Србије и Kоморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке Марко Чадеж рекао је да би успостављањем "малог Шенгена" на Западном Балкану компаније из целог региона биле на добитку.

Марко Чадеж је рекао да би компаније из целог региона добиле веће регионално, заједничко тржиште са готово 20 милиона потрошача, без баријера и кочница за више међусобне трговине и улагања, што би им омогућило да буду продуктивније, конкурентније, да више производе, извозе, саме више инвестирају и привуку више страних инвестиција.

То, према речима Чадежа, подразумева, да се заједнички простор уреди као заједничко тржиште и јединствена инвестициона дестинацију.

Требало би да се хармонизују прописи унутар региона и са европским стандардима, поједноставе процедуре, усагласе ветеринарски и фитосанитарни сертификати.

Потребно је и да се међусобно признаје прекогранична документација и ускладе радна времена граничних служби, како би роба, људи и капитал, што је и кључни захтев привредника, неометано пролазили кроз цео регион.

"Договор председника Вучића са албанским и македонским премијерима, Едијем Рамом и Зораном Заевом, да се у октобру састану у Новом Саду, како би конкретизовали активности за дубље политичке и економске интеграције унутар региона и заједнички наступ – у блоку пред ЕУ, даје посебну – политичку тежину, утицај и подстицај ономе за шта се последњих година залаже шест комора региона окупљених у Kоморском инвестиционом форуму Западног Балкана", оценио је Чадеж.

Председник Привредне коморе Албаниј Николин Јака сматра да је идеја председника Србије о укидању трговинских баријера између Србије, Северне Македоније и Албаније добра, да њена реализација може да убрза процес интеграција земаља на Западном Балкану, али сматра да би она продубила политичку нестабилност на Западном Балкану, уколико би било која земља из региона била искључена из ове иницијативе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи