Драгутиновић: Без повећања ПДВ-а

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић рекла је да ће Влада обезбедити буџетске приходе за 2009. годину ефикаснијом наплатом пореза и царина, а не повећањем ПДВ-a. Све мере Владе морају бити у складу са политиком ММФ-a.

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић изјавила је да Влада Србије није планирала повећање пореза на додату вредност (ПДВ), како би се обезбедили предвиђени приходи буџета у 2009. години.

"Влада ће све учинити да приходи буџета не буду мањи него што је планирано, пре него што се одлучи за повећање ПДВ-а", рекла је Драгутиновић у интервјуу за агенцију Бета.

Драгутиновић је нагласила да ће бољом контролом наплате пореза и царина бити надокнађени мањи буџетски приходи, који ће бити последица смањеног увоза услед економске кризе.

"Повећање ПДВ-а била би крајања мера на коју би се Влада одлучила, уколико би и приходи буџета, и поред строжије контроле наплате, били такви да би се довело у питање испуњавање обавеза према буџетским корисницима", нагласила је министарка.

Приходи од царина због смањеног увоза, како по количини тако и по вредности, према њеним речима, већ су последњих месеци мањи него што је уобичајено, а очекује се да ће тако бити и у наредним месецима.

Министарка финансија је додала  да су у буџет за 2009. годину већ урачунати мањи приходи од царина због примене прелазног трговинског споразума.

"Тек после првог квартала знаће се да ли се испуњава план прихода и да ли Влада треба да предузима неке мере како би се редовно измиривали планирани изадаци буџета", истакла је Драгутиновић.

Све мере које Влада буде предузимала, како је рекла, мораће да се усклађују у договору са Међународним монетарним фондом  и циљем да инфлација у 2009. години буде осам одсто.

О спровођењу тог плана, као и одржавању стабилности финансијског сектора Влада и Народна банка Србије  су потписале меморандуме који су, потврдила је министарка, достављени ММФ-у.

"То је би услов да ММФ у другој половини јануара одобри Србији нови аранжман из предострожности, који омогућава повлачење око 520 милиона долара", објаснила је она.

Министарка је рекла да очекује да неке цене у 2009. години буду снижене, пре свега цене енергената, што може допринети ланчаном појефтињењу и остваривању планиране инфлације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи