Органска храна шанса за мале произвођаче

Органска пољопривреда је будућност српске пољопривреде и зато ће држава следеће године неколико пута повећати субвенције за производњу органске хране, рекао је министар пољопривреде на прослави десетогодишњице Асоцијације "Сербиа органика". Најавио је отварање тржишта за здраву храну из Србије у скандинавским земљама, на Блиском и Далеком истоку.

Муке и радости органске пољопривреде те 2009. године делило је 108 произвођача. Данас су површине под органском храном десет пута веће. Шест хиљада фарми се бави том производњом, а највише њих у посао ушло је захваљујући групној сертификацији.

Носиоци сертификата су извозници који убирају већи део профита, али и сносе трошкове производње и контроле. Пољопривредници могу да рачунају на бесплатно знање, сигуран пласман и субвенције.

"Постојимо већ 12 година и како смо расли тако се и посао ширио. Мислим да је много теже пословати када сте велики, јер имате много више проблема", каже Гордана Шокшић, пољопривредница из Тарашa.

За органске произвођаче кажу да су људи више свести и савести. Чувају животну средину и здравље потрошача. Важе за браншу у којој нема сујете и саплитања.

"Чини ми се најважнији резултат у овој деценији јесте та база података произвођача где смо ми на неки начин почели да повезујемо људе електронским путем, где смо имали прегледа наше базе из више од сто земаља", наводи проф. др Снежана Ољача, из "Сербиа органике".

Многи су тако дошли и до купаца из иностранства иако су цене органске хране и на домаћем тржишту стимулативне и могу да буду и три пута веће од цена конвенционалне хране. Осим што значајно утиче на повећање вредности извоза српске пољопривреде, органска производња је малим произвођачима најбоља шанса да боље зараде.

"Мени је идеја да неколико пута, добро сте чули неколико пута повећамо субвенције за органску пољопривредну производњу из простог разлога морамо што више људи да укључимо у ово, јер не постоји боља прича да се направи већа додата вредност", истиче Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

За десет година "Сербиа органике" у пољопривредне школе и на факултете је уведен предмет органска производња, привредна комора и Министарство су формирали савете за органску производњу, отворена је и органска пијаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се