Сеничић: Пропаст "Томаса Кука" без последица у Србији

Kрах енглеске агенције "Томас Кук" највеће је пропадање неког туроператора откако постоји туристички промет у свету, али на тржишту Србије нема импликација, каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција.

"Могуће је да постоје наши људи код резервационих система, па и као појединачни путници – да је неко уплатио аранжман преко 'Томаса Кука', али заиста су мале шансе", каже Александар Сеничић.

Сеничић је рекао да им се нико до сада није јавио са тим пролемом. Он додаје да они који су евентуално уплатили неки аранжман заштиту морају да потраже према енглеском закону. 

Туроператор "Томас Кук" је у стечају после 175 година рада, што је оставило 600.000 њихових путника ван домова на дестинацијама широм света, од чега је 150.000 Британаца. 

У току је опсежна акција обештећења људи који су уплатили аранжмане, али и повратка људи са дестинација, за шта ће бити потребна изузетно велика логистика.

"Туризам је један од најризичнијих послова којима неко може да се бави и овај пример говори томе у прилог, дакле желећи да искористе тржишну позицију коју су имали, 'Томас Кук' је улазио у нове послове као што су онлајн букинзи, негде су имали део портала а негде су комплетни били у њиховом власништву, а и две авио-компаније су биле њихово власништво", каже Сеничић и додаје да су били "мегаломанска компанија" са око 30.000 запослених. 

Каже да су ризици такви да временом све дође на наплату и да ће сада сигурно бити у проблему хотелијери у Шпанији, Грчкој, Италији и Турској где је боравило највише њихових путника. 

"Велике компаније углавном постављају услове, а не прихватају услове хотелијера што ми други морамо, и сада остају велика дуговања и питање је да ли ће моћи да буду наплаћена, па ће то имати импликације на наше и сва остала тржишта", каже Сеничић и додаје да ће тек за месец-два све бити јасније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи