Циљана инфлација остварива

Слабљење динара, према истраживањима, грађани виде као једну од највећих потешкоћа услед светске финансијске кризе. Да ли ћемо живети боље не зависи само од тога колико ћемо зарађивати него и од инфлације, каже за Дневник 2 гувернер Радован Јелашић.

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић изјавио је да бољи живот не зависи само од тога колико ћемо имати већу зараду него и од инфлације.

"Народна банка Србије треба да цени и једну и другу ствар, да гледа и стабилност валуте, што наравно утиче и на инфлацију", рекао је Јелашић за Дневник 2.

Јелашић сматра да је таргетирана инфлација од осам одсто остварива с обзиром да постоји  кровни план од стране ММФ-а. Под окриљем ММФ-а договор су постигли и Влада и НБС.

"Имамо посебан меморандум и свако се мора придржавати свога дела", каже Јелашић.

Што се тиче циљане инфлације од осам одсто, то су овога пута, објашњава гувернер, потрошачке цене, које много више одражавају све оно што осећају грађани - много већи удео хране, рецимо пољопривредних производа.

Јелашић каже да је кључно шта ће држава урадити са своје стране.

Мере НБС за јачање динара 

Тржиште одређује курс динара. НБС ће урадити део посла са становишта рестриктивности монетарне политике, тј. са становишта обезбеђивања веће понуде. Гувернер каже да делимо судбину са свим земљама у развоју.

Да би динар био јачи НБС ће с једне стране задржати обим своје рестриктивности, да ли ће то бити на нивоу 17,75 одсто или ће бити ниже, провераваће се сваке две недеље од стране монетарног одбора.

"Једно је сигурно, са том рестриктивношћу можемо постићи да буде већа тражња за динарима и на тај начин допринесемо да курс буде стабилнији", истиче Јелашић.

Процењујући како ће живети просечна породица у 2009. години, гувернер каже да они који раде у стабилнијим фирмама могу да очекују ако не повећање, одна сигуран исти приход.

"За зараду коју сада зарађујемо мораћемо да радимо много више. Много ће се теже пронаћи ново радно место са неком повишицом евентуално 5-15 одсто", рекао је Јелашић.

Гувернер је закључио да се мора више штедети. Онај ко се одлучи да узме кредит од банака мораће добро да размисли и, како каже Јелашић, три пута да мери пре него што се одлучи за кредит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара