Нисте продали бесплатне акције: Ево колико вас чека на рачуну

Овонедељном уплатом дивиденди НИС-а за 2018. годину наменски рачуни грађана који нису продали своје акције већи су за 170 динара. Истраживали смо, исплати ли се чувати бесплатне акције и колико новца на рачуну имају они који их нису продали.

Сви они који акције нису продали имају више новца на рачунима.

"Закључно са исплатама дивиденде НИС-а сваки грађанин који до сада није продао акције, може на свом рачуну да очекује негде око 6.300 динара", каже члан Извршног одбора Поштанске штедионице Александар Чортан.

Тај износ није исти за све због различитих висина накнада које банке наплаћују. Без накнаде и провизије, међутим, могућа је једино продаја акција на шалтерима пошта и то до 31. децембра наредне године. Њихову продају брокери ипак не саветују иако је зарада од дивиденди мала.

"Што се тиче малих акционара за њих није толико значајан тај износ дивиденде, она се углавном сагледава код стране оних акционара који имају већу количину акција тако да би могли да очекују неки већи прилив по том основу. Мали акционари углавном своју одлуку да ли да продају акције или не, треба да базирају на цени које те акције имају на берзи и да ли им је тај новац стварно неопходан у том моменту", каже берзански стручњак Јасмина Бјелић.

Ако се, пак, одлуче да купе нове или откупе бесплатне акције чланова породице, то могу да учине преко брокерских кућа. До већег броја акција може се и наслеђивањем.

"Акције преминулих лица су предмет наслеђивања. Све што је потребно да наследници ураде је да имовину, односно акције, укључе у свој оставински поступак", каже Чортан.

По добијању решења, потребно је да се обрате у једној од 180 експозитура банкр Поштанска штедионица где ће извршити реализацију оставинског решења, односно прокњижавања акција са преминулог лица на наследнике, објаснио је Чортан.

А када се наследе могу се и продати. Новац се добија у року од три до четири дана.

Пре 11 година, више од четири милиона грађана остварило је право на по пет акција НИС-а, једну Аеродрома, 31 Телекома и седам Акционарског фонда. До сада је једино било могуће продати акције НИС-а и Аеродрома, што је учинило око два милиона људи.

Накнадне пријаве за бесплатне акције нису могуће.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво