Нисте продали бесплатне акције: Ево колико вас чека на рачуну

Овонедељном уплатом дивиденди НИС-а за 2018. годину наменски рачуни грађана који нису продали своје акције већи су за 170 динара. Истраживали смо, исплати ли се чувати бесплатне акције и колико новца на рачуну имају они који их нису продали.

Сви они који акције нису продали имају више новца на рачунима.

"Закључно са исплатама дивиденде НИС-а сваки грађанин који до сада није продао акције, може на свом рачуну да очекује негде око 6.300 динара", каже члан Извршног одбора Поштанске штедионице Александар Чортан.

Тај износ није исти за све због различитих висина накнада које банке наплаћују. Без накнаде и провизије, међутим, могућа је једино продаја акција на шалтерима пошта и то до 31. децембра наредне године. Њихову продају брокери ипак не саветују иако је зарада од дивиденди мала.

"Што се тиче малих акционара за њих није толико значајан тај износ дивиденде, она се углавном сагледава код стране оних акционара који имају већу количину акција тако да би могли да очекују неки већи прилив по том основу. Мали акционари углавном своју одлуку да ли да продају акције или не, треба да базирају на цени које те акције имају на берзи и да ли им је тај новац стварно неопходан у том моменту", каже берзански стручњак Јасмина Бјелић.

Ако се, пак, одлуче да купе нове или откупе бесплатне акције чланова породице, то могу да учине преко брокерских кућа. До већег броја акција може се и наслеђивањем.

"Акције преминулих лица су предмет наслеђивања. Све што је потребно да наследници ураде је да имовину, односно акције, укључе у свој оставински поступак", каже Чортан.

По добијању решења, потребно је да се обрате у једној од 180 експозитура банкр Поштанска штедионица где ће извршити реализацију оставинског решења, односно прокњижавања акција са преминулог лица на наследнике, објаснио је Чортан.

А када се наследе могу се и продати. Новац се добија у року од три до четири дана.

Пре 11 година, више од четири милиона грађана остварило је право на по пет акција НИС-а, једну Аеродрома, 31 Телекома и седам Акционарског фонда. До сада је једино било могуће продати акције НИС-а и Аеродрома, што је учинило око два милиона људи.

Накнадне пријаве за бесплатне акције нису могуће.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

Porez?

Kakve su poreske obaveze na osnovu profita od prodaje akcija i od dividendi? Da li postoji razlika po ovom pitanju ako su vam dividende uplaćene, ali ih niste podigli (to je već profit na vaše ime) i ako ste ih već podigli?

(субота, 21. сеп 2019, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

E

Platio sam kartu 200 dinara da podignem 170 dinara. I bas mi je super :)

(субота, 21. сеп 2019, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Račun u banci...

Ništa račun u banci,ništa sa državom,udjes u Poštu i kažeš da hoćeš dividendu na svoje ime...daš ličnu kartu i oni vide šta ima na tvoje ime... prosto i jednostavno...

(субота, 21. сеп 2019, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Ko ti je kriv

Sada bi bio bogatiji za 1000 evra da si prodao kada je Dinkić savetovao.

(субота, 21. сеп 2019, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Zivim u Svedskoj 20 god i ne secam se nesto da su delili akcije !!!

(субота, 21. сеп 2019, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Banke vam sve pokupe, a dividende vas još oteraju u minus i dugove!

Nezaposlen sam, nemam primanja po tekućem računu, ali sam ga davno naveo za uplatu tih dividendi. Banka je stalno podizala visinu naknada za mesec u kom postoji promet po računu i onda mi je za svakih 50-200 dinara od tih dividendi skidala po 300 dinara za sebe! Ne znam kako to može da bude zakonom dozvoljeno uopšte (u stvari, znam, ali ćete da cenzurišete istinu). Tako sam bez ikakvog zarađivanja i trošenja, umesto u neki plusić otišao u debeli minus! Bolje bih prošao da sam banci poklonio akcije. Eto, to je prava istina o besplatnim akcijama u Srbiji. Naplata održavanja računa od 300 dinara za priliv od 100. A naravno, zakon ne dozvoljava da se pošalje samo ček na neki iznos na kućnu adresu ili tako nešto, nego mora preko banke. Jedino ko je ostavio preko Poštanske štedionice možda ne plaća za dividende. Svima drugima je banka tu dividendu otela i još naplatila i preko toga.

(субота, 21. сеп 2019, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

Dividende

Ja svoje nisam prodao a u aprilu sam podigao nešto preko 6000 rsd koliko je sada ostalo...???

(субота, 21. сеп 2019, 10:08) - Pera [нерегистровани]

Sada smo i mi bogati kao Švajcarci !

Znači, 170 dinara ! Bogat sam, najzad švedski standard, posle toliko decenija strpljivog čekanja !