Потписан уговор са швајцарским произвођачем чоколаде

Министар привреде Горан Кнежевић потписао је у Новом Саду уговор са менаџментом компаније "Бери Калебо" о средствима подстицаја за инвестицију водећег светског произвођача висококвалитетне чоколаде и производа од какаоа. Компанија планира да у Новом Саду уложи 50 милиона евра и запосли 100 људи.

Министар Горан Кнежевић је поручио да долазак овако моћне фирме представља још једну потврду да је Србија добро место за улагање.

"О томе говоре сви резултати које постижемо у економији. Ове године очекујемо више од четири милијарде евра директних страних инвестиција, раст бруто друштвеног производа између 3,5 и четири одсто, који ће пратити пад стопе незапослености на испод 10 одсто", рекао је Кнежевић.

Навео је да су економски резултати добри и да ће их пратити повећање плата и пензија већ од новембра. 

Градоначелник Милош Вучевић истакао је да је та инвестиција велика ствар за Нови Сад.

"Поносан сам што су одабрали Србију и наш град као локацију где ће инвестирати", рекао је Вучевић.

Генерални менаџер "Бери Калебо" за југоисточну Европу Стојан Кемера истакао је да је Нови Сад показао изузетан ниво професионализма и разумевања потреба те компаније.

"Од данас улазимо у следећу фазу инвестиције и наредних месеци може се очекивати почетак грађевинских радова. Србија је у нама добила сјајног партнера за развој прехрамбене индустрије", рекао је Кемера.

Компанија се определила да изгради најмодернију фабрику у Новом Саду, а планирани капацитет је око 100.000 тона индустријске чоколаде. Такође, планирана је и изградња Иновационог центра за истраживање и развој на тржишту Србије.

"Бери Калебо Груп" путером и пастом, као и другим сировинама, снабдева неке од највећих кондитора, попут "Нестлеа", "Монделеза". Њихове сировине стижу чак до четвртине светске производње која у саставу има каковац или чоколаду.

У свом пословању користе најновије технологије, пласирају производе у 140 земаља, а у више од 30 земаља запошљавају око 11.500 људи.

Групација је настала спајањем белгијскe ("Калебо") и француске компаније ("Какао Бери") 1996. године, а седиште је у Цириху.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се