Мали: Привредни раст у јулу 4,4 одсто

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је привредни раст у Србији у јулу износио 4, 4 одсто и изразио очекивање да ће, ако се тако настави до краја године, раст српске привреде у односу на прошлу годину износити најмање 3,5 одсто.

Синиша Мали је рекао да је стопа раста прошле године била 4,3 одсто БДП. "Пројектовали смо да стопа раста ове године буде 3,5 одсто, а после првог и другог квартала било је речи о томе да економија успорава", рекао је Мали.

То је било могуће каже Мали, имајући у виду кризу у Немачкој, као и у осталим земљама које су наши економски партнери.

"Али, за вашу информацију, у јулу је стопа раста износила око 4,4 одсто. Ако тако наставимо, у августу и септембру, ми ћемо имати најмање 3,5 одсто стопе раста у овој години", каже Мали. 

Он је, обраћајући се привредницима из Словеније, на радном састанку у организацији Словеначког пословног клуба, навео да се захваљујући инвестиционом програму од 12 милијарди евра, који је најављен у наредне четири године, очекују и више стопе раста у годинама које долазе.

"Ако свој БДП конципирамо на расту личне потрошње и инвестицијама и ако учинимо земљу атрактивнијом у смислу смањења оптерећења привредника, извоз ће да расте и ето нама раста од пет, шест одсто, што нам је циљ", рекао је министар.

Мали се на радном састанку, којем је присуствовала председница Словеначког пословног клуба Данијела Шишаков и амбасадор Словеније у Србији Изток Јарц, осврнуо и на економску и политичку сарадњу са Словенијом, која је по његовој оцени никад боља.

"Инвестиције расту из године у годину. Са милијарду и 100 милиона евра, Словенија је међу десет највећих инвеститора у Србији, а око 25.000 грађана Србије ради у словеначким фирмама у земљи.То су важне цифре које показују степен наше економске сарадње, а ја сам уверен да ти резултати могу да буду још бољи", рекао је Мали.

Према његовим речима, по први пут у прошлој години забележен је суфицит у спољно-трговинској размени са Словенијом, што њега као министра финансија веома радује.

Он је истакао да је добро што однос са Словенијом није једностран, јер сада имамо и инвестиције из Србије у Словенију у ИТ, прерађивачкој индустрији, а као један од успешних примера навео улагање "Нектара" у "Фруктал".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво