Ни трговаца нема довољно, и пензионери иза тезги

Поред возача, медицинских сестара и других струка у Србији нема ни довољно продаваца. И поред великог броја пријављених те струке на евиденцији Националне службе за запошљавање, трговински ланци имају расписане конкурсе за више од хиљаду радника. Најтраженији су месари и продавци на деликатесу.

Уз слоган "Поред пензије и посао без тензије" један домаћи трговински ланац недавно је понудио посао старијим суграђанима. Тренутно бирају кандидате у Новом Саду, Кикинди, Сремској Митровици и Београду.

"Већ у првим разговорима са првим кандидатима смо дошли до тога да ће радити четири сата на дан и то само радним данима. Највеће интересовање су показали за одељење са пецивима, са готовим јелима и сухомеснатим производима, а има и оних пензионера који су иницирали пуно радно време, потпуно свесни да ће им бити уплаћена плата са свим припадајућим законским доприносима", каже Милица Ивковић из "Универекспорта".

Недостатак радне снаге и добро обучених трговаца потврђују и потрошачке организације.

"Због тога имамо ситуацију да они раде више послова и не могу апсолутно да пруже свој максимум. Последица је да се често јављају грешке у трговини, што изазива губљење времена великог броја потрошача, њихово незадовољство и нервирање", рекао је Денис Перинчић из Републичке уније потрошача.

И поред тога што је на евиденције Националне службе за запошљавање око 23.000 незапослених трговаца, на захтев послодаваца месечно се обучи њих 600. У продавницама и даље нема довољно радника.

"Утврђено је да тражени кадар није могао да се обезбеди - уколико кандидат не испуњава потребна знања, вештине, компетенције за обављање одређеног посла и из разлога што кандидати иако поседују потребна знања не прихватају одређене послове због специфичности услова рада, конкретног радног места, зараде", каже Десанка Михаиловић Ковач из Националне службе за запошљавање.

Једно од решења је и поједностављење процедура за запошљавање у трговини, пре свега студената, ђака и пензионера, сматрају у Привредној комори Србије.

"Важно је да ми направимо што већу проходност радне снаге из других сектора и тамо где има вишка радне снаге да га преусмеримо на трговину. Верујемо да трговци кроз своје трговачке академије које имају унутар система могу брзо да им пруже преквалификацију", каже Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Упућени кажу да је у великим градовима проблем недостатка трговаца мањи и подсећају да је слично и у регион и у Европи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво