Пуштен у рад до сада највећи ветропарк у Србији

Још један ветропарк у Србији пуштен је у рад. До сада највећи ветропарк "Ковачица" смештен је између Дебељаче и Црепаје надомак Ковачице. Израелски инвеститор "Енлајт" у тај посао у Србији уложио је 189 милиона евра.

Ветропарк "Ковачица", фарма ветрењача, простире се на 3.711 хекара. Има 38 ветрогенератора укупне снаге 104,5 мегавата.

То је највећи до сада ветропарк, јер ће струјом моћи да снабдева чак 68.000 домаћинства.

Овој пројект је веома значајан не само због енергетске сигурности, већ и због смањења емисије штетних гасова. Емисија угљен-диоксида у атмосферу биће мања за 250.000 тона годишње.

Иначе, ово је пети ветропарк у нашој земљи. Биће још четири, три се граде, а један ЕПС-ов код Костолца је у припреми.

Ове инвестиције су веома важне, јер ће Србија захваљујући енергији из ветра успети да испуни обавезе у обезбеђивању чисте енергије која је зацртала Европска унија. А обавезали смо се да ћемо обезбедити 27 одсто енергије из обновљивих извора.

Јаир Сероуси из компаније "Енлајт" је рекао да на зеленој енергији мора да се ради у време климатских промена.

"Нисмо овде краткорочно, инвестирали смо у Србији дугорочно и заинтересовани смо за нова улагања", навео је Сероуси. 

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам је рекла да је Ветропарк Ковачица плод заједничког рада израелске и српске компаније.

"Амбасада Израела ради на платформи обједињавања потенцијала српске привреде и израелске технологије", додала је амбасадорка. 

Министар енергетике Александар Антић је истакао да се пројектом долази до заокружене цифре од 400 мегавата инсталираних капацитета из нергеије ветра, што сматра великим успехом за Србију у кратком року.

"Оно што смо некада могли да гледамо путујући по Европи и да буду наши снови, данас је наша реалност", поручио је Антић. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво