Дознаке из иностранства чине 15 одсто БДП-а у Србији

У Србију годишње путем новчаних дознака стиже више од три милијарде евра из дијаспоре, тако да дознаке чине 15 одсто бруто друштвеног производа, рекао је посланик и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чортић.

"Наша земља је на петом месту у свету по висини послатог износа по глави становника", рекао је Александар Чортић на регионалној конференцији на тему "Економски потенцијал дијаспоре" која се одржава у Аману, главном граду Јордана.

Чотрић је указао да највише новца у Србију стиже од дијаспоре из Немачке, на другом месту је Швајцарска, а у врху су и Француска, Аустрија, Турска и Хрватска.

На конференцији, коју су заједнички организовали Парламентарна скупштина Савета Европе и јордански парламент, Чотрић је истакао да сваки четврти становник Србије има члана породице или уже родбине у иностранству, док 11 одсто људи редовно или повремено добија новац путем дознака, те на тај начин скоро 800.000 људи имају додатну финансијску подршку.

Навео је да је у Србији у последњих седам година, захваљујући ангажовању председника и Владе Србије, преполовљена незапосленост, инфлација је у том периоду на рекордно ниском нивоу, наша земља је по истраживању Фајнешел тајмса на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција, а по привредном расту смо у самом европском врху.

"Све то је утицало и на значајно повећање улагања у српску привреду пословних људи нашег порекла из свету, по чему је Србија позивитан пример и за регион и за целу Европу", рекао је Чотрић на конференцији која је окупила представнике међународних организација, као и влада и парламената више од тридесет земаља из Европе, Азије и Африке

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. сеп 2019, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

To je dobra stvar za Srbiju

Ja sam jedan koji na taj način pomaže u Srbiji. I ako je to pomoć za našu zemlju ja to podržavam.I jedno pitanje zašto naši ljudi iz dijaspore kada ulažu novac u posao ili poslovne prostore ne dobijaju neke olakšice recimo da se ne plati prenos apsolutnih prava, a strane firme imaju mnogo veće subvencije od naših građana. Hvala.
Živela Srbija.