Пројекти за економско оснаживање жена

За пројекте којима ће се економски оснажити жене, 12 општина и четири удружења добила су 19 милиона динара. То ће омогућити да стотине жена унапреде знање и вештину и тако повећају своју шансу на тржишту.

На помоћ и подршку могу да рачунају, пре свих, пољопривреднице и жене старије од 45 година, које су остале без посла и тешко могу поново до њега да дођу.

"Пољопривреднице махом немају знање за аплицирање на пројекте за израде стратешких паланова, бизнис планова, јако ретко користе модерне технологије", истакла је Јелена Ружић из Удружење жена Колубарског округа.

Додаје да ће пројекат омогућити веб платформу преко које ће пољопривреднице моћи да рекламирају себе и своје производе.

"Ми нисмо имали финансијска средства да кренемо по Србији. Сада идемо у четири града, где ћемо кренути са удруживањем жена за покретање нових послова. Видимо да то даје добре резултате, затим са програмима где оне могу самостално да раде било онлајн, било да се поново запосле", објашњава Светлана Церовић из Удружење жена на прекретници. 

Соња Станишић из Општине Сврљиг рекла је да су женама обезбеђене бесплатне саднице како би своје производе могле да пласирају на тржиште.

Највећу подршку овакваквим пројектима даје ЕУ.  

"Говоримо о пројекту који ће директно утицати на 1.500 жена наших суграђанки и када узменмо у обзир да је претходне године у оквиру истог пројекта директно корист имало 1.800 жена можемо да видимо и сами колики је значај ове иницијативе", нагласила је Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији. 

Блерта Цела из Регионалне организације "UN Women" за Европу и Централну Азију каже да су жене недовољно представљене на тржишту рада.

"Жене су недовољно представљене на тржишту рада, веома је низак њихов економски ангажман, веома је јак родни јаз, а жене подносе три пута већи терет кроз разне активности којима се додаје и неплаћени рад у њиховим кућама", истиче Цела.

Неки иду и корак даље и сматрају, од еманципације жена, мушкарци су више профитирали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво