Може ли српска ракија да парира вискију, вотки и џину

У 540 регистрованих дестилерија произведи се петина српске ракије, остало је из сивих токова, кажу велики произвођачи, који су се удружили у Национални савет. Имају подршку државе а циљ им је да се повећа извоз и српска ракија промовише као ексклузивно пиће у свету.

На једном од највећих светских сајмова жестоких алкохолних пића који је крајем августа одржан у Кини, у конкуренцији 1.800 произвођача, за једног од девет победника изабрана је ракија из Србије.

"Доста пута смо се доказали на међународној сцени да може српска ракија да парира највећим брендовима на светској сцени", каже Мирослав Кнежевић из дестилерије "Хуберт".

А како и не би парирала вискију, вотки или џину када се та пића праве од кукуруза, кромпира, пиринча. Висококвалитетна српска ракија добија се дестилацијом стопроцентног воћа.

Малина, шљива, дуња, кајсија у флаши, за иностраног купца је прворазредни луксуз који су спремни добро да плате. Ракија која код нас кошта 1.500 динара у Кини или Канади је четири пута скупља.

Да произведемо добар квалитет знамо, недостају нам количине и континуитет производње.

"Историјски је тренутак да се покренемо сви као целина, као држава да се декларишемо нашу државу као што је шкотска декларисала своју државу за виски", каже Милан Зарић из дестилерије "Зарић".

"Прошле године кинески купац од једне дестилерије је тражио контејнер робе значи 20 хиљада јединица. Само за презентацију и развој тржишишта тамо, значи причамо о великим количинама и питање је сада да ли ми сви удружено сада можемо ефикасно и брзо одговоримо", каже Иван Урошевић из Групације произвођача ракије.

Они који производе легално годинама нису улагали у проширење производње јер им бољу зараду ускраћују они који не плаћају акцизе и порезе.

Министарство пољопривреде им обећава да ће појачати контролу, даваће веће субвенције, уложити у заштиту географског порекла ракије и помоћи им да се представе на иностраним сајмовима.

"Ове ракије које су награђене воде порекло од најпробранијих и најкавлитетнијих плодова", каже Велимир Станојевић из Mинистарства пољопривреде.  

Србија извезе тек 10 одсто произведене ракије. Једна од идеја Удружења је и да се више улаже у дегустационе сале, јер је то, кажу, извоз на кућном прагу. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво