Чадеж: Стижу и немачка мала и средња предузећа

Већ за неколико месеци, почетком наредне године, Србију ће посетити велика делегација немачких малих и средњих предузећа којa су све заинтересованијa за улагање код нас, како би се што детаљније упознали са условима и потенцијалима за инвестирање и искуствима великих компанија које успешно послују на српском тржишту, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж у Берлину, где заједно са премијерком Аном Брнабић борави у званичној посети Немачкој.

"Постакнуто добрим искуствима великих немачких компанија које су већ инвестирале у Србији, запошљавају око 60.000 радника и ангажују наше фирме за добављаче, расте и интересовање малих и средњих предузећа из Немачке", рекао је Марко Чадеж након састанака са представницима Савезног удружења немачких малих и средњих предузећа (BVMW), а уочи разговора са члановима немачког Удружења породичних предузећа и дигиталне асоцијације (BITKOM).

Председник ПКС-а је указао да Србија немачким инвеститорима нуди управо оно што им је потребно да улажу и остваре профит – стабилност, подстицајну пословну климу, квалитетне кадрове и поуздане локалне компаније, саопштила је Привредна комора Србије.

"То је и била једна од тема разговора у Удружењу малих и средњих компанија у Немачкој. Немачки привредници из овога удружења које окупља више од милион чланова желели су од нас да сазнају зашто треба инвестирати баш у Србији. Чули су добра искуства и желе да дођу", рекао је Чадеж.

Истиче да ће немачки привредници, који у јануару допутују у Србију, моћи да се увере шта је све урађено на унапређењу привредног амбијента и услова пословања и инвестирања и које могућности им нудимо.

Чадеж је указао на низ стимулативних мера за улагања које је донела Влада Србије, почев од пореских олакшица, преко поједностављених процедура до посебних подстицаја за улагање у иновације, истраживање и развој и савремене технологије.

"На нама је да искористимо тај потенцијал и да што више тих предузећа сутра видимо у Србији", поручио је Чадеж.

Подсећа и да је ПКС претходних година организовао више бизнис форума са привредницима немачких покрајина, као и да ће та пракса бити настављена и следеће године.

Делегација Србије, после разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел, састаће се са представницима Удружење породичних предузећа и дигиталне асоцијације (BITKOM).

О значају ових разговора за јачање српско-немачке привредне сарадње најбоље говоре подаци о снази и утицају ових привредних асоцијација.

BVMW заједно са партнерским организацијама окупља чак 1,1 милион компанија чланица, има 300 регионалних и локалних канцеларија у Немачкој и око 40 представништава широм света.

Пружа подршку малим и средњим фирмама у свакодневном пословању и пословном повезивању са домаћим и иностраним партнерима. Заступа интересе немачког малог и средњег бизниса на домаћем и међународном тржишту, у комуникацији са националним и институцијама ЕУ у Бриселу, синдикатима и великим компанијама.

Удружење породичних предузећа (BITKOM) је контактна тачка за велике немачке породичне компаније са годишњим обимом продаје већим од 50 милиона евра, али и за мање и средње породичне фирме. Ову бизнис организацију, посвећену сарадњи, повезивању и јачању позиције породичног бизниса, подржава више од 500 породичних компанија међу највећим у Немачкој.

Састанак у BITKOM-у отвара врата за улагања и сарадњу наших високотехнолошких фирми и ИТ стартап заједнице са више од 2.600 немачких компанија из сектора дигиталне економије – са око 1.500 малих и средњих предузећа и стартапова, али и великим бројем глобалних играча у области софтвера и хардвера, телекомуникационих и интернет услуга, дигиталних медија...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво