У трећем кварталу раст БДП-а износио 4,9 одсто

Раст бруто друштвеног производа износио је 4,9 одсто у трећем кварталу 2008. године. Најбржи раст имали су сектор финансијског посредовања од 13,9, сектор саобраћаја 13,6, трговине 7,6 и сектор вађења руда и камена за 4,2 одсто.

Републички завод за статистику саопштио је да је у трећем кварталу 2008. године реални раст БДП-а, у поређењу са истим периодом претходне године, износио 4,9 одсто.

Посматрано по активностима, у трећем кварталу највећи раст бележе сектор финансијског посредовања 13,9 одсто, сектор саобраћаја 13,6 одсто, сектор трговине 7,6 одсто и сектор вађења руда и камена 4,2 одсто.

У сектору хотела и ресторана забележен је пад од 1,8 одсто.

Највећи допринос расту БДП-а у истом кварталу имали су сектор саобраћаја (1,8 процентних поена), сектор финансијског посредовања (0,9 процентних поена) и сектор трговине (0,8 процентних поена).

У поређењу са истим периодом претходне године, бруто домаћи производ за девет месеци 2008. године порастао је за 6,5 одсто.

Ревизија претходно објављених података за први и други квартал 2008. године урађена је у складу са последњим званично објављеним подацима за првих шест месеци 2008. године.

у  2007. години раст БДП-а Србије 7,5 одсто

Укупна годишња вредност бруто домаћег производа Србије за 2007. годину, добијена као сума четири тромесечја, показује пораст од 7,5 одсто у односу на претходну годину.

У првом тромесечју протекле године реални раст БДП-а, у односу на исти период 2006. године, износио је 8,2 одсто, у другом 7,6, у трећем 7,5, док је у четвртом тромесечју износио 6,9 одсто.

Посматрано по активностима, у четвртом тромесечју највећи раст бележио је сектор саобраћаја - 29,4 одсто, сектор финансијског посредовања - 21,9, сектор трговине - 18,9, сектор хотела и ресторана - 7,3, сектор производње струје - 3,5, сектор прерађивачке индустрије - 1,6 и сектор грађевинарства - 1,2 одсто.

У сектору вађења руда и камена забележен је пад од 3,2 одсто.

Највећи допринос расту БДП-а, од 6,9 одсто, у четвртом тромесечју имали су сектор саобраћаја - 3,2 процентна поена, сектор трговине - 1,9 и сектор финансијског посредовања 1,3 процентна поена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи