Повећање акциза на кафу повећаће шверц

Предложено повећање акциза на кафу на 40 одсто од цене тог производа је неоправдано, јер ће то повећати шверц и сиву економију, оценио министар трговине и услуга Слободан Милосављевић.

"Повећање акцизе на кафу са 30 на 40 одсто је превисоко, јер су у земљама у окружењу, из којих постоји могућност шверца у Србију, знатно ниже", изјавио је Милосављевић агенцији Бета.

Како је рекао Милосављевић, када се формира предлог повећања акциза, треба имати на уму потребе буџета, али и да виша цена кад су у питању цигарете и алкохол могу да значе одвраћање од производа штетних по здравље.

Са оценом да је предложено повећање акциза на кафу неоправдана и да може поваћати шверц слажу се и генерални директор највећег домаћег трговинског ланца Делта макси групе Драган Филиповић, Слободан Вучићевић, председник Управе Дрога Колинске у чијем саставу послује Гранд кафа, као и Милан Петровић, генерални директор Штраус адријатик групе у Србији, која производи "дон кафу".

Генерални директор Штраус адријатика оценио је да буџетски дефицит не би требало надоместити повећањем акцизе на кафу, додајући да је акцизна политика, по његовом мишљењу, одрађена неплански.

Кафа није луксуз

"С једне стране, смањује се царина на аутомобиле, а повећавају дажбине на шољици кафе. Стратегија повећања дажбина на луксузне производе има својих предности, али кафа није луксуз", рекао је Петровић агенцији Бета.

Како је рекао, купци неће "полетети" да купе нове аутомобиле, а кафу ће наставити да пију, али ће морати да је плаћају скупље.

"Сматрамо да би целисходније било да се држава позабави сузбијањем постојећег шверца кафе и да уведе обавезно стављање акцизних маркица на кафу као што су то урадиле неке земље у суседству", рекао је Петровић.

Директор компаније Гранд кафа Слободан Вучићевић оценио је да је повећања акциза на кафу са 30 на 40 одсто непримерено и проценио да ће повећање акциза подићи цену кафе за 12 до 14 динара по килограму.

"Неоправдано је то што се не повећавају акцизе на алкохол, односно на пиво се повећавају само за 1,5 до два одсто, док на кафу за 33 одсто", рекао је Вучићевић.

Генерални директор Делта макси групе Драган Филиповић рекао је да раст акциза доприноси буџету, али ће угрозити произвођаче, пошто ће бити отворени канали за злоупотребу разлике у цени и шверц.

Како је рекао, на држави је да онемогући потенцијално шверцовање робе са околних тржишта, јер ће кафа су Србији бити 15 до 20 одсто скупља него у суседним земљама.

Повећање акциза на кафу предвиђено је буџетом за 2009, а биће омогућено изменама Закона о акцизама, који би на дневном реду Скупштине Србије требало да буде половином јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво