Београд постаје центар Транспортне заједнице

На 18. спрату Београђанке, од петка ће бити Стални секретаријат Транспортне заједнице Западног Балкана. Одатле ће се управљати свим активностима и транспортним пројектима у региону. То значи много боље услуге, приступ инвестицијама под много бољим условима, рекла је за РТС Виолета Булц.

Међународна канцеларија у Србији значајна је за све земље у региону, капија за брже приступање Унији, каже за РТС комесарка ЕУ за транспорт Виолета Булц.

Ова канцеларија ће окупити све земље Западног Балкана и здружиће их са представницима Европске уније, где ће сви стандарди регулаторног оквира који се односе на саобраћај у ЕУ почети да се примењују у овом региону, што значи много боље саобраћајне услуге, приступ инвестицијама под много бољим условима.

Ви ћете имати одговарајућу инфраструктуру, одговарајући регулаторни оквир који је предвидив, морате да имате безбедносне карактеристике које не доводе до неких негативних последица, рецимо жртава у саобраћају.

Сви у региону имамо проблем са путном мрежом, много је црних тачака, много је погибија у саобраћају. Границе су уска грла, то смо могли да видимо и током ове туристичке сезоне. Како транспортна заједница то може да поправи?

Моћи ће да се дају висококвалитетни, стандардизовани пројекти који ће спасавати животе, који ће значити мање жртава у саобраћају, дефинисаће се стандарди за инфраструктуру које ће, надам се, цео регион спроводити на граничним прелазима. Ми се надамо да ће се ту створити јако добри услови да се смање та огромна кашњења са којима се суочавате.

Европска унија обезбедиће 80 одсто средстава за Стални секретаријат. Много нам је новца потребно да поправимо путеве, железничку мрежу, комплетну ову области. На које финансијске механизме Уније можемо да рачунамо?

Европска унија ће уложити у циклусу од 2014. до 2019. преко 700 милиона евра, а до 2020. то ће бити више од милијарде евра тих страних инвестиција у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво