Ратари у јужном Банату незадовољни ценом кукуруза

У јужном Банату бербу кукуруза пољопривредници никако да почну, јер због обилних киша не могу да уђу у њиве. Очекују добар род, али нису задовољни понуђеном ценом.

Ова година је била веома специфична за производњу кукуруза са много падавина,али у погрешно време. Највише кише било је у мају и то 153 литара по метру квадратном и кукуруз који је посејан у априлу није могао правилно да се развија.

Након тога уследиле су високе температуре и топао ветар и просечан род од девет и по тона по хектару после свега је сасвим задовољавајући,али ратаре брине понуђена откупна цена од 13 и по динара по килограму.

"То није задовољавајуће за нашу производњу, јер су велики трошкови око улагања у гориво, ђубриво, семерад, али шта се урадило урадило се и кукуруз ће донети неки принос, али са оваквом ценом то је мало", каже Ђура Шушњар из Панчева.

Стеван Радованчев из Црепаје каже да би цена око 18 динара била профитабилна и могли би нешто да  зараде и раздуже дугове које имају.

"У страху смо, јер немамо никакву сигурност,а задужили смо се и сад то треба да се врати да би могли да преживимо до следеће сезоне",  каже он.

До пре само неколико недеља очекивао се много већи принос и квалитет кукуруза у јужном Банату,јер су у јуну и јулу били идеални услови за његов развој.

"Кукуруз је нормално обавио све што треба да обави, формирани су приноси и било је само питање када ће доћи до сазревања и отпуштања влаге,али прошлу недељу и ону пре ње карактеришу високе температуре и топао ветар, где је дошло до наглог сушења зелене надземне масе кукуруза, стабљике и листова", каже стручни сарадник у Институту Тамиш-Панчево Богдан Гаралејић.

Пољопривредници сад прижељкују лепо време како би што пре ушли у њиве да оберу кукуруз,а свако ће након тога имати и своју рачуницу и одлучиће да ли ће га одмах продати или ће га ускладиштити и чекати већу цену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво