Веће плате од 1. новембра а пензије од 1. јануара

Плате у јавном сектору биће повећане од 1. новембра ове године, а пензионери око 1. децембра 2019. могу да рачунају на једнократну помоћ од по 5.000 динара и на повећање пензија од 1. јануара 2020. између 5,1 и 5,5 одсто.

То је најавио министар финансија Синиша Мали на конференцији за новинаре после седнице Социјално-економског савета.

"У наредних десетак дана, након договора са ММФ-ом, изаћи ћемо и с повећањем плата, и то од 1. новембра ове године. Биће и повећање пензија од 1. јануара 2020. по такозваној 'швајцарској формули'", рекао је Мали.

Навео је да ће пензије бити повећане за најмање 5,1 одсто, а да је могуће и повећање до 5,5 одсто.

Мали каже и да ће свим пензионерима, без обзира на висину примања, бити исплаћена једнократна помоћ од по 5.000 динара око 1. децембра 2019.

На питање зашто се смањују доприноси за пензије када се Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) дотира из буџета, Мали је рекао да је реч о стратегији растерећења од пореза и доприноса и да то ни на који начин неће угрожити функционисање фонда.

Подсетио је да су прошле године укинути порези за незапосленост на терет послодавца.

"Ни на који начин то не угрожава макроекономску стабилност, ни функционисање фонда. Раније се ПИО фонд дотирао 52 одсто из буџета, а сада са око 20 одсто и ово смањење доприноса неће угрозити његово функционисање, нама је ПИО фонд у потпуности стабилан", додао је министар финансија.

Такође је додао да је задовољан успостављеним социјалним дијалогом са синдикатима и послодавцима и додао да је права слика Србије када се решења налазе у обостраном интересу.

Ђорђевић: Ново повећање следеће године

Министар рада Зоран Ђорђевић рекао је да је жеља била да се дође до повећања минималца имајући у виду да је циљ да то осете и други грађани односно да се то осети и кроз повећање плата и пензија.

"Циљ нам је више инвестиција и бољи стандард свих грађана", рекао је Ђорђевић и додао да се нада да ће и идуће године бити новог повећања минималца, а све у циљу да се достигне минимална потрошацка корпа, али и да се она престигне.

Како је додао, Влада настоји да повећање буде у складу са реалним основама.

Ђорђевић је нагласио да реформе које су започете 2014. имају као крајни циљ бољи стандард свих грађана и подсетио да су на пример буџетске дотације за пензије раније износиле и 52 одсто, док данас износе 20,4 одсто са пројекцијом за идућу годину од 21,1 одсто.

Навео је податке закључно са 31. јулом 2019, који показују да јавни дуг данас 23,8 милијарди односно 51,9 одсто, да је инфлација са двоцифрене смањена на 1,6 одсто, да је незапосленост смањена на 10,3 одсто и да је бруто раст инвестиција већи за 9,5 одсто у односу на 2018.

"Такође, курс је стабилан и остварено је реално повећање бруто домаћег производа, што показује да Србија напредује у сваком смислу", рекао је Ђорђевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво