Зиђин обнавља руднике и у Мајданпеку

Зиђин, власник борског РТБ-а почео је пројекте за нове инвестиције, у Мајданпеку градиће нову фабрику за прераду руде. То је потврђено делегацији српске владе у седишту компаније у Шангхану. Кинески власник поручује: За пола године у Бору већ имамо одличне резултате, биће то "зелени рудници".

Први рудник Зиђина отворен је пре више од четврт века, а данас имају 34 у Кини и још у 11 земаља, међу којима је и наша. Цео процес прозиводње и прераде је модернизован, а све то најављују и за наш РТБ.

"Један од првих корака које припремамо је проширење производње и обнова рудника у Мајданпеку Јама и Церово, као и унапређене технологије у топионицама. Градићемо потпуно нову фабрику за прераду руде у Мајданпеку", каже Џорџ Фанг, извршни директор Зиђина.

"Очекујемо да ће ове године да компанија аплицира за дозволе и чим добију, то ће се реализовати. Надамо се да ће до краја године почети активности по тим питањима", каже Александар Антић,  министар рударства и енергетике. 

Своје истрошене копове означавају плавом бојом и претварају у зелене површине. Ту слику, обећавају, гледаћемо и на коповима борских рудника јер су у Источној Србији нашли исти проценат руде као у својим рудницима.

"Због тих свих специфичности са Бором биће нам лако да пренесемо сву нашу технологију, обраде, али и очувања животне средине", каже директор Зиђина.

Истиче да у Бору раде већ пола године и да су за то време направили невероватне резултате у количини обрађеног бакра. Сигурни су, каже, да ће резултати у будућности бити још бољи.  

"Када дођете у топионицу као да сте ушли у парк, а кад уђете у рудник као да сте ушли у место нетакнуте природе, а та природа је проистекла из рекултивације коју је реализовао Зиђин", каже Антић. 

Ивестицијама у РТБ Бор и нов рудник Чукару Пеки који ће отворити за две године улагање Зиђина премашиће две милијарде долара.

Зиђин је највећи произвођач злата у Кини. На другом месту је по производњи бакра, а трећи по производњи цинка. Тржишна вредност компаније процењује се на 11, 7 милијарди долара.

Само прошле године Зиђин је на нивоу компаније произвео 7,7 милона унци злата, а бакра више од 680 хиљада тона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво