Од ЕИБ-а 140 милиона евра за ауто-пут Ниш-Мердаре

Министарка грађевине Зорана Михајловић најавила је да ће ове седмице доћи у Београд европска комесарка за транспорт Виолета Булц и да ће том приликом у "Београђанки" бити отворен секретаријат Транспортне заједнице Југоисточне Европе. Са ЕИБ-ом ће бити потписани уговори о финансирању градње ауто-пута Ниш-Мердаре од укупно 140 милиона евра.

Европска комесарка Виолета Булц долази у среду или четвртак и свечано ћемо отворити секретаријат Транспортне заједнице, рекла је Зорана Михајловић одговарајући на питања новинара.

Истиче да за Србију пуно значи то што ће се у Београду налазити седиште Транспортне заједнице, јер ћемо тако моћи да причамо о великим коридорима, затим да утичемо и заједнички радимо на усклађивању са прописима ЕУ, али и да учествујемо у доношењу одлука о основним железничким и путним мрежама.

"Потписаћемо уговор са Европском инвестиционом банком о финансирању за градњу новог аутопута Ниш - Мердаре - Приштина од 100 милиона евра, као и уговор о гранту (поклону) од 40 милиона евра за прву деоницу Ниш - Плочник дугу 34 километра", рекла је Михајловићева и додала да се почетак радова очекује следеће године.

Напоменула је да се у претходном периоду радило на изради пројектно - техничке документације за граду тог ауто-пута.

Почела градња Техничко-путничке станице Земун

Министарка Зорана Михајловић присуствовала је почетку радова на реконструкцији и модернизацији Техничко-путничке станице Земун. Она је изјавила да ће тај савремени центар допринети бржем, бољем и ефикаснијем одржавању возова.

Вредност предвиђених радова је 50,8 милиона евра, а рок за завршетак радова је 11. новембар 2021. године.

Михајловићева је том приликом истакла да се много улаже у подизање српских железница и да ће од 2014. до 2020. године бити реконтруисано скоро 800 километара пруга.

"Овај пројекат ТПС Земун је од великог значаја за железнице", истакла је Михајловићева и додала да ће сада одржавање возова бити као и у скоро свим осталим земљама у региону.

Како је рекла, одржавање возова је сада на три локације: Топчидеру, Макишу и у Земуну, док ће касније све бити у ТПС Земун.

Подсетила је да Србија гради и брзу пругу Београд - Будимпешта, као и да су железнице постале стратешки важне за земљу.

"Више од 200 милиона евра смо уложили у куповину нових возова и уложићемо још 100 милиона, али исто улажемо у људе и прошле и ове године је запослено око 100 машиновођа", нагласила је Михајловић.

Министарка додаје да се тренутно реализују инвестиције које се тичу железнице вредне више милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво