Савић: Саопштење "Мудиса" поручује да је перспектива за улагање у Србији добра

Рејтинг агенција "Мудис" поправила је изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије за задуживање у домаћој и страној валути са стабилних на позитивне и потврдила кредитни рејтинг Србије на ниво Б-3. Професор ФЕФА Небојша Савић објашњава за РТС да процена "Мудиса" значи да је поправљена крвна слика српске економије.

Небојша Савић каже и да поправљен изглед за повећање кредитног рејтинга значи да се поправља и како на Србију гледају у иностранству.

"У том саоппштењу се каже да се смањује јавни дуг што отвара простор за развој. Суштина свега је да се обезбеди раст бруто друштвеног производа", рекао је Савић гостујући у Дневнику РТС-а.

Професор ФЕФА указује да данас врло компликована ситуација у светској привреди.

"Имамо интересе САД и њиховог капитала, Европу, Азију. У том галиматијасу долази до промене токова капитала, отварају се нове дестинације. Ово саопштење 'Мудиса' каже да је перспектива за улагање у Србији добра", напомиње Савић.

Постоји, каже, део послова који и Србија треба да уради.

"Да се одржи фискална диспиплина, монетарна диспиплина и инфлација су стабилни. Даље мора да се ради на јачању инвестиција и приватног сектора. Ова вест 'Мудиса' иде у том правцу да приватни капитал уђе у инвестиције", каже професор ФЕФА.

Када је реч о повећању плата и пензија, Савић наводи да ће то зависити од ситуације у буџету која је у овом тренутку добра.

"Највећи изазов за буџет ће бити политички део приче – како успоставити баланс између развојних и потрошачких амибција", закључује Савић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво