Савић: Саопштење "Мудиса" поручује да је перспектива за улагање у Србији добра

Рејтинг агенција "Мудис" поправила је изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије за задуживање у домаћој и страној валути са стабилних на позитивне и потврдила кредитни рејтинг Србије на ниво Б-3. Професор ФЕФА Небојша Савић објашњава за РТС да процена "Мудиса" значи да је поправљена крвна слика српске економије.

Небојша Савић каже и да поправљен изглед за повећање кредитног рејтинга значи да се поправља и како на Србију гледају у иностранству.

"У том саоппштењу се каже да се смањује јавни дуг што отвара простор за развој. Суштина свега је да се обезбеди раст бруто друштвеног производа", рекао је Савић гостујући у Дневнику РТС-а.

Професор ФЕФА указује да данас врло компликована ситуација у светској привреди.

"Имамо интересе САД и њиховог капитала, Европу, Азију. У том галиматијасу долази до промене токова капитала, отварају се нове дестинације. Ово саопштење 'Мудиса' каже да је перспектива за улагање у Србији добра", напомиње Савић.

Постоји, каже, део послова који и Србија треба да уради.

"Да се одржи фискална диспиплина, монетарна диспиплина и инфлација су стабилни. Даље мора да се ради на јачању инвестиција и приватног сектора. Ова вест 'Мудиса' иде у том правцу да приватни капитал уђе у инвестиције", каже професор ФЕФА.

Када је реч о повећању плата и пензија, Савић наводи да ће то зависити од ситуације у буџету која је у овом тренутку добра.

"Највећи изазов за буџет ће бити политички део приче – како успоставити баланс између развојних и потрошачких амибција", закључује Савић.

број коментара 0 Пошаљи коментар