Станови у Србији се најчешће купују за кеш, "обрће се" све више новца

Тржиште непокретности у првој половини године бележи промет од милијарду и 800 милиона евра, од чега се готово милијарду евра обрне у Београду. Нове власнике има 47.000 некретнина. Иако је обим продаје мањи, количина новца потрошеног за некретнине већа је за 200 милиона евра. Разлог је већа цена новоградње.

Најскупљи квадрати продати су на локацији Београда на води где је неколико станова, који ће се тек градити, продато по цени већој од 7.000 евра по квадрату. Реч је о луксузним становима који ће имати приступ садржајима хотела у истој згради.

На тој локацији станови се продају и по 2.200 евра по квадрату. У Београду је у првој половини ове године продато 8.800 станова. Просечна цена новоградње је 1.700 евра, а старих станова 1.300 евра по квадрату.

"Новоградњу карактерише веће повећање просечних цена. То значи да у староградњу и пораст цена за станове био од шест до осам одсто, зависи да ли се ради о Београди или Србији, а у новоградњи је пораст на територији Србије за Београд 13 одсто", указује Марија Рашковић, начелник Одељења за процену и вођење вредности непокретности РГЗ.

У Београду је доста страних инвеститора, али и купаца из иностранства.

"Процентуално је 50 одсто тих људи који виде то као инвестицију. Београд је град који је увек био атрактиван, сада, кад је стабилна макроекономска ситуација, они то виде као сигнал да треба да инвестирају и да ће у једном временском периоду ту своју инвестицију и да поврате рентирањем", напомиње Зорана Аћимовић из ЦБРЕ – интернационалне консултантске куће за некретнине.

У неким београдским општинама продати су станови и по 600 евра по квадрату, а било је и продаје новоградње за нешто више од 700 евра. С друге стране, најатрактивнији стамбени блокови у центру на Новом Београду подижу цене и на више од 3.000 евра по квадрату.

С таквим ценовником – изградња станова постала је један од уноснијих послова.

"Цена се креће од 420 па до неких 900 евра по квадрату бруто површине, зависи од опремљености, материјала, значи, то је производна цена. Цена услуге, земљишта, опремања земљишта, пројектовања, разне дажбине и комуналије зна да у већини случајева пређе цену производну", каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Највише је оних који станове купују за кеш. Просечна цена станова који су купљени на кредит је 1.300 евра по квадрату.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво