Повећан број домаћих и страних туриста на Златибору

Златибор као туристичка дестинација годишње привуче око 300.000 гостију. Долазе све више страни гости, нарочито Кинези. До 2027. планира се и читав милион туриста у овом крају. Повећање гостију иде и са новим инвестицијма, па ће тако до краја године прорадити и модерна гондола која ће турсите возити из центра Златибора до Торника. Праве се и отварају нови хотели, проширују капацитети понекад и на уштрб лепоте ове планине.

На Златибору се гради великом брзином, понекад плански, понекад неплански, што утиче на крајолик. Изградња апартмана у борби за нове купце понекад од планине прави бетонски град. То љубитеље ове планине забрињава јер ако се тако настави неће више бити шуме која ову дестинацију чини посебном.

Ипак, има и планских објеката као што је нови хотел "Букет", који је уклопљен у крајолик. Има око 50-ак соба и своје прве госте очекује у октобру. Иако луксузан, кажу надлежни, биће доступан ширем кругу туриста.

"Немамо циљну групу, хотел ће бити отворен и за индивидулане госте, пословне људе, спортисте, одржаваће се семинари, тако да ће сви бити добродошли", наводи Милица Илић из хотела "Букет" на Златибору.

Друга велика инвестиција на Златибору је гондола за превоз путника која полази из центра и иде девет километара дугом путањом до Торника. Може да носи 600 скијаша на сат и има међустаницу на Рибничком језеру.

Планира се изградња потпуно новог града који треба да буде нови центар Златибора, кажу у туристичкој организацији.

Гостију је све више, али оно што посебно привлачи пажњу, јесте долазак већег броја кинеских туриста.

"По нашој статистици у јулу смо имали негде око 3.000 посета кинеских туриста. Претпостављамо да је тај број и већи јер они бораве и у некатегорисаним, нерегистрованим објектима. Број њихових посета расте из дана у дан", наводи Владимир Живановић из Туристичке организација Златибора.

Домаћи гости доминирају у структури туриста на Златибору, али број странаца расте из године у годину. Они чине 30 одсто укупног броја посетилаца.

Традиционално, највише туриста долази из земаља региона – из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније. Забележен је и пораст броја гостију из – Холандије, Немачке, Аустрије,  Малте, Мађарске, Русије, Израела и Индије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво