Почињу припремни радови за изградњу ауто-пута Београд–Сарајево

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да је ова година врло важна за инфраструктуру Србије, да се завршава изградња коридора, али и креће са градњом ауто-пута Београд–Сарајево. Ауто-пут Сремска Рача–Кузмин је део наше везе са БиХ и јако је важан, наглашава Михајловићева.

Зорана Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да припремни радови за градњу ауто-пута Београд–Сарајево почињу данас и сутра.

"Пут Сремска Рача–Кузмин је део наше везе са БиХ, са Сарајевом, јако је важан. Припремни радови већ почињу данас и сутра, турска компанија заједно са српским компанијама ће радити овај део пута", каже Михајловићева.

То није све, додаје министарка, ради се упоредо и пројектно-техничка документација тог другог дела прстена наше везе са БиХ, а то је деоница од Пожеге до Котромана дуга 63 километара.

"Наравно, то је само један од ауто-путева које ми почињемо ове године да радимо. Почели смо у мају већ Прељина–Пожега да радимо. Много нам је важна та деоница, јер одатле се рачвамо за Црну Гору и БиХ", истакла је Михајловићева.

Указала је да нема никакве дилеме куда иде траса ауто-пута, као и да су око 2 и по године потребне да се радови заврше.

"Овде почињемо радове на мосту који практично представља најзахтевији део те деонице", рекла је Михајловићева.

"Ауто-путеве до следеће године опремамо функционалним садржајима"

Данас је почела наплата путарине на ауто-путу "Милош Велики", а министарка каже да је природно да када се користи ауто-пут да се путарина плаћа.

"Ми ћемо се максимално потрудити да и Коридор 10 и овај коридор 'Милоша Великог' опремимо свим функционалним садржајима до следеће године. Нису то само одморишта, то су и ресторани, то су и хотели, то је такозвани излаз ка верском туризму и другим облицима туризма", објаснила је Михајловићева.

Додала је да је циљ да Србија понуди све што може туристима, како домаћим тако и страним.

"Ми радимо на том пројекту и можемо очекивати следеће године да имамо не само пут, већ и оно поред ауто-пута што треба да имамо", рекла је министарка.

Иако је тај ауто-пут растеретио Ибарску магистралу, створио је неочекиване гужве на прилазу Обреновцу, а Михајловићева на питање да ли се то могло избећи каже да сматра да како се који део ауто-пута завршава треба га пуштати у саобраћај.

"Па могло је да се избегне да немамо ауто-пут, а ја мислим да је велика ствар да имамо и да заобиђемо Ибарску магистралу и да будемо безбеднији, да одемо до Чачка за 50 минута и могли смо да када смо урадили ауто-пут да га не пустимо до децембра када ћемо пустити деоницу Сурчин–Обреновац, 17,5 километара када практично више тих гужви неће бити", рекла је Михајловићева.

"Мислим да чим урадимо било који део ауто-пута треба грађанима да дамо да користе, јер то сигурно значи ефикаснију и бржу конекцију, а самим тим и бољу безбедност", додала је министарка.

Истиче да су се те гужве стварале углавном викендом и због летњих одмора, као и да ће у септембру гужви бити значајно мање.

У изградњи Моравског коридора учествују домаћи подизвођачи

Ускоро почињу радови на Моравском коридору, реч је о првом паметном коридору кроз Србију, а министарка каже да је важно што у томе учествују и домаћи подизвођачи.

Истакла је да се ствара слика да се неће користити домаћа оператива, домаћи подизвођачи и домаћа опрема, али да је управо супротно.

"Влада Републике Србије јесте изабрала стратешког партнера, то је једна од најбољих америчких компанија 'Бехтел' у конзорцијуму са турском компанијом 'Енка', такође једном од најбољих компанија у свету", рекла је министарка.

Указала је да ми треба да имамо њихова знања и начин на који они граде ауто-путеве, али да се стратешки партнер обавезао писмено да ће радити заједно са домаћим подизвођачима и да ће користити домаћу опрему и домаће услуге.

"То је могућност да наша грађевинска оператива не само учествује у једном таквом коридору, то јесте специфичан коридор јер се састоји из практично три пројекта, није то само асфалт и ауто-пут, то су и све телекомуникације, оптички каблови, могућност да када уђете на тај ауто-пут као возач добијете све информације шта се дешава на ауто-путу, а са друге стране да држава и управљач пута може на најбољи могући начин да управља тим путем", објаснила је Михајловићева.

Додала је да је за пољопривреднике важна и потпуна регулација Мораве и свих њених притока.

"У том смислу наша грађевинска оператива ће учествовати и верујем много тога и научити", истакла је министарка и додала да је план да за две и по године Моравски коридор буде готов.

"Динамички то значи за 15 дана комерцијални уговор, до краја септембра почетак радова на том важном коридору који треба да споји Крушевац, Краљево, Ћићевац и Трстеник. То је више од пола милиона људи који су директно везани за овај коридор, а онда можете замислити колико индиректно", рекла је Михајловићева.

"СНС ће на изборима бити и показати шта је све урађено"

Данас се одржава Главни одбор СНС-а, тема је изборна платформа странке, а на питање има ли ту подељених мишљења и хоће ли бити узет у обзир и могући бојкот опозиције, Михајловићева каже да је СНС предузео одговорност на основу воље грађана да води Србију.

"Ми смо једна одговорна политичка партија која све што ради ради пре свега у интересу ове земље. Ми смо увек за опцију да треба да се боримо, да покажемо грађанима и шта смо радили и шта су наши планови", каже Михајловићева.

Указала је да нема ниједног разлога да се СНС стиди било чега што је урадила, већ да то треба поносно да покаже.

"Нису то само путеви, то је и стабилност, пре свега политичка и финансијска, а сви они који размишљају о бојкоту у том смислу мислим да немају прави програм, мислим да је то највећи проблем, јер када виде да нигде ни на једним локалним изборима не могу да освоје нимало те воље грађана онда је увек она опција отприлике ми ћемо сад на бојкот", истиче Михајловићева.

"Без обзира да ли опозиција хтела да бојкотује или не, ми ћемо свакако на изборима бити и показати све шта смо урадили", додала је Михајловићева.

Указала је да ће на седници бити и других тема. "Ми увек разговарамо о свему, разговарамо о стању у држави, разговарамо и ономе што се дешава унутар наше политичке партије, односно наше странке и претпостављам да ћемо имати времена и за тако нешто", закључила је Михајловићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво