Србија званично постала члан Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Република Србија званично је постала 73. нерегионални члан Азијске инфраструктурне инвестионе банке (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB). Министар финансија Синиша Мали каже да је то велика вест за Србију, која учлањењем у ту организацију добија приступ повољним кредитним средствима за реализацију приоритетних пројеката, саопштило је министарство финансија.

Србија је званично испунила све неопходне процедуре и услове за чланство, а то су - усвајање Закона о потврђивању Акта о оснивању Азијске инфраструктурне инвестиционе банке у Скупштини Србије, депоновање Инструмента о приступању и уплата прве рате учешћа у капиталу Банке.

To je потврђено у Резолуцији борда гувернера AIIB, усвојеној 15. августа 2019. године, којом је потврђено чланство.

Пријем у чланство потврђен је Резолуцијом борда гувернера AIIB, 15. августа 2019. године.

Министар Синиша Мали је 2018. године упутио AIIB званичан захтев за пријем у чланство.

Азијска инфраструктурна инвестициона банка, чије је седиште у Пекингу, почела је с радом 2016. године, а поред Србије, koја је нови нерегионални члан, придружене су и друге земље изван Азијско-пацифичког региона попут Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, Холандије, Шпаније и других.

Резолуцијом борда гувернера потврђено је и чланство Грчке у тој међународној организацији, која је постала њен 74. члан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи