За кога је стан добра инвестиција

Цена квадратног метра стана у Београду стиже и до 5.000 евра. Драстично опада број станова који се купују на кредит. Србија не спада у земље које имају изразито скупе некретнине у поређењу са регионом, кажу у ПКС.

У протекле две године цене станова у Београду су порасле за трећину. Познаваоци тржишта кажу да ће се овај тренд наставити, додуше не тим интезитетом. 

Ненад Ђорђевић, заменик председника Групације ППН у ПКС каже да је просечна цена по подацима катастра за први квартал 2019. године за Београд била између 1.350 и 1.400 евра по квадрату.

"У тај просек за град Београд улазе и пригрдске општине Младеновац, Сопот, Гроцка, Барајево, Обреновац, а оно што би просек био за уже градско језгро - за градске општине на територији Београда - по нашој претпоставци је око 1.700 односно 1.750 евра по квадрату", каже Ђорђевић.

Цена квадратног метра новог стана у центру града, у просеку, виша је од 2.000 евра, а на атрактивним локацијама достиже 5.000 па и више хиљада евра.

"Имамо Београд на води где је цена по квадрату 7.000 односно 8.000 евра али у принципу, у центру града, у просеку, и на Новом Београду новоградња је око 30 одсто скупља од цене квадрата старих станова", каже Ђорђевић.

Цене станова у Београду су најприближније онима у Хрватској.

Ђорђевић каже да Загреб има просечну цену реализоване продаје око 1.700 по квадрату, новогрдње су такође најмање 30 одсто скупље у односу на старе станове као и код нас.

"Сплит има око 1.900 евра по квадрату просечну цену релизиованих продаја. У ширем региону цене варирају, негде су јефтиније као у Бугарској. У неким другим земљама као што су Аустрија, Грчка има релативно јефтиних али и изразито скупих станова као и код нас. Србија не спада у земље које имају изразито скупе некретнине у поређењу са регионом и са шире Европом и светом", објашњава Ђорђевић.

Драстично опада број станова који се купују на кредит, односно, тек сваки пети купац се одлучује за подизање кредита. Због ниских каматних стопа на кредите и готово непостојећих за штедњу, станови се све више купују као инвестиција.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. авг 2019, 10:39) - Sale [нерегистровани]

Srbija

U Beogradu se grade stanovi na desetine lokacija a više se napušta Beograd ka inostranstvu nego doseljavanje iz unutrašnjosti koja polako jenjava. U dogledno vreme bice mnogo praznih stanova na koje ce se placati porez tako ce i cena nekretnina padati. Ulagati u stanove nece biti isplativo kao do sada.

(четвртак, 22. авг 2019, 07:24) - Furioso [нерегистровани]

cena

Cena sive gradnje je 120-200e. Na to dodajte završne radove, dozvole i zemljište i za običan stan (bez granita, marazzi keramike, hansgrohe baterija, čuvara u zgradi, terasa po 20m2, i drugih ludila) to ne izlazi preko 500-600e/m2. Na to sada dodajte marzu investitora od x2.5, x3 i tako se dobija cena stana.