Антић са Сијартом: Сигурност снабдевања гасом у врху приоритета

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом у Tаполки, у Мађарској. Министри су се сагласили да две владе стављају акценат на чврсту сарадњу у области енергетике, посебно на развој пројекта заједничког гасног интерконектора који је од стратешког значаја за развој обе земље.

Антић о Сијарто су истакли да је у току координација активности које ће у свим сценаријима обезбедити снабдевање гасом Србије и Мађарске, наводи се у саопштењу Министарства енергетике и рударства.

"За енергетску безбедност нашег региона, кључна је сигурност снабдевања гасом као значајног енергента како за грађане, тако и за привреду. Сигурност снабдевања гасом у врху је наших приоритета и та питања ниједна земља не може да решава сама за себе, већ она морају да се решавају на нивоу региона, између суседа и на начин који ће свима обезбедити енергетску сигурност. Ми смо као две одговорне владе, испитали читаву лепезу могућности снабдевања гасом и сагласили се да у свим сценаријима имамо прецизне модалитете како ћемо обезбедити неопходне количине" нагласио је Антић.

На састанку двојице министара Србији је још једном пружена снажна подршка Мађарске на ЕУ путу. 

"Сматрам да је интерес ЕУ да се региону Западног Балкана, а нарочито Србији пружи подршка у процесу евроинтеграција" нагласио је Петер Сијарто.

Двојица министара нагласила су да изузетни партнерски односи две државе отварају широк спектар могућности за сарадњу и подсетила да је у фебруару 2018. потписан Меморандум о разумевању између EMС АД, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX и SEEPEX, којим су дефинисани основни принципи сарадње у циљу корпоративног спајања две берзе електричне енергије - српског SEEPEX-а, и мађарског HUPX-а.

"Надамо се да ће се наше две берзе електричне енергије, српски SEEPEX и мађарски HUPX, до краја године ујединити и створити моћну регионалну берзу у интересу читавог региона. На тај начин омогућио би се јединствени наступ на тржиштима електричне енергије у земљама Централноисточне и Југоисточне Европе, повећала ликвидност дан-унапред тржишта, као и рентабилност и ефикасност пословања обе компаније", рекао је Антић.

То ће резултирати, како каже Антић, не само позитивним оперативним пословањем SЕЕPЕX и HUPX, већ и даљим продубљивањем политичких и економских односа са Мађарском и убрзавањем процеса интеграције српског тржишта електричне енергије у јединствено ЕУ тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи