Мали са представницима "Хуавеја" о развоју стратегије паметних градова, 5Г мрежи

Министар финансија Синиша Мали састао се са представницима компаније "Хуавеј" са којима је разговарао о дугорочној сарадњи на реализацији заједничких пројеката, у оквиру иницијативе "Појас и пут", као и договора о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе Народне Републике Кине.

"Хуавеј" је компанија партнер Србије на развоју система "Безбедни и паметни град" (Safe and Smart City), а тема разговора био је заједнички рад на развоју тог концепта.

Планиран је даљи развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније Хуавеј као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе у Србији, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Уз размену информацијa обезбедиће се платформа за развој локалних екосистема у области дигиталне трансформације у јавном, финанијском, образовном, енергетском сектору као и у области саобраћаја, што све треба да доведе до значајних уштеда, што је и једна од предности концепта Паметних градова, закључено је на састаку.

"Хуавеј" је министру представио и могућност сарадње на успостављању 5Г мреже у Србији и система Goverment Cloud, који би објединио инфраструктуру података и комуникације за све државне органе и понудио све апликације које су потребне државним органима за њихово пословање.

Сарадња са компанијом "Хуавеј" даља је конкретизација билатералне сарадње између Владе Србије и Владе Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут" као и договора о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе Кине.

Подсећања ради, као један од основних циљева те сарадње у будућем периоду планирано је отварање "Хуавеј" центра за иновације за дигиталну трансформацију (Huavei Innovation Digital Transformation) као регионалног центра за Западни Балкан са седиштем у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво