Кукуруз у Банату брже зри, каква ће бити цена

Топли талас се наставља и наредних седам дана. С обзиром да ускоро треба да почне берба кукуруза, проверавали смо како су временске прилике у Банату утицале на овогодишњи род, имајући у виду и дуг кишни период на почетку лета.

Због различитих временских услова током вегетације, стање кукуруза се разликује од региона до региона. Има парцела где је кукуруз у фази воштане зрелости, а понегде су клипови суви и оборени, што је знак да је зрење завршено.

Горан Грујић, пољопривредник из Новог Бечеја, сматра да ће ове године берба почети још у августу, што је бар две недеље раније од уобичајеног термина.

"Брже зри од ове топлоте. Сваког дана, из дана у дан види се да зри, како да кажем. За који дан ће почети и те раније сорте да се беру за котарке", каже Горан Грујић.

На најаве да ће приноси бити слични прошлогодишњима, реаговало је и тржиште, па се прва закључена цена новог кукуруза "на зелено" ових дана на Продуктној берзи била 13 динара и 30 пара за килограм са роком испоруке у октобру. То је динар и 70 пара мање од актуелне цене прошлогодишњег рода.

Пера Вујацков пољопривредник из Новог Бечеја, очекује да ће трговање почети у тим оквирима.

"Мислим да ће за ову годину цена бити релативно ниска, с обзиром на то да је род добар. Према томе, увек је тако и било да кад је род добар цена пада. Тако да ту 13,50 до 14,00 динара, ја мислим да више неће бити, по метру", наводи Пера Вујацков.

Доста кишних дана током вегетације допринело је и развоју болести на кукурузу. Примећују се последице напада гриња, али и штете од кукурзног пламенца. На оштећеним деловима клипа насељавају се паразити што доприноси продукцији микотоксина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво