Детаљи о ауто-путу "Вожд Карађорђе" – траса, цена, дужина

Нови Шумадијски коридор, односно ауто-пут "Вожд Карађорђе", биће дуг између 220 и 270 километара. Kоштаће од 1,7 милијарди евра до више од две милијарде, у зависности од профила и прикључака на остале коридоре, наводи потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Ауто-пут "Вожд Карађорђе" ће бити у облику слова ипсилон.

Са једне стране ће ићи трасом Младеновац–Орашац–Аранђеловац, са друге Лазаревац–Aранђеловац, где ће се спојити, одакле ће ићи даље ка Рачи, Свилајнцу, Деспотовцу и Бору, рекла је Михајловићева за Танјуг.

Министарка је нагласила да израда пројектно-техничке документације неће трајати годину и по дана, како је видела да су рекли у "Коридорима Србије", већ много краће како би што пре почела градња.

Додаје да ће "Вожд Крађорђе" бити шести ауто-пут који треба да почне да се гради ове и наредне године.

"Дужина коридора је између 220 километара, и уколико желимо да тај коридор спојимо са Коридором 10 код Малог Пожаревца и са Коридором 11 на ауто-пут 'Милош Велики', онда ће тај ауто-пут бити дугачак 270 километара", открива Михајловићева.

Министарка је рекла да, ипак, још не може да се саопшти прецизна процена вредности инвестиције.

"Ако се иде више на брзу саобраћајницу и уколико немамо прикључке на ауто-путеве које сам поменула, онда би тај износ могао да иде од 1,7 милијарди до две милијарде односно 2,3 милијарде уколико буде потпуно ауто-пут (са шест трака). Уколико имамо прикључке на Коридор 10 и на 'Милош Велики', вредност инвестиције иде више од две милијарде евра", објаснила је министарка.

Ускоро радна група 

Михајловићева је најавила да ће врло брзо на следећој седници владе бити формирана радна група за реализацију пројеката који крећу да се раде "од нуле".

Како је рекла, да би тако велики пројекти могли да се раде од самог почетка, морају сви важни актери да буду у њој, од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које ће водити радну групу, до Министарства финансија, "Коридора Србије", који ће бити инвеститор, института...

"Већ за пар месеци ћемо имати прецизнији оквир о самој рути ауто-пута 'Вожд Карађорђе' када је реч о мањим местима, али и процену инвестиције", истакла је Михајловићева.

Каже да је нови ауто-пут веома важан за Србију и да је име "Вожд Карађорђе" изабрано пошто је народ тај правац називао Шумадијски коридор.

Нови ауто-пут "Вожд Карађорђе" ће се градити у оквиру новог инвестиционог циклуса, наводи Михајловићева и додаје да ће се ове године завршава Коридор 10 и део Коридора 11 и да је покетање нових инвестиција веома важно пошто су оне замајац привредног развоја земље.

Додала је да ће само у неколико година нови инвестициони циклус бити вредан више од десет милијарди евра, као и да ће он бити настављен, због чега је његова укупна вредност више од 15 милијарди евра.

Планирани пројекти 

Србија планира да почне градњу ауто-пута од Сремске Раче до Кузмина на ауто-путу Београд–Сарајево, Моравски коридор од Појата до Прељине који ће повезати Коридор 10 и Коридор 11 и око 500.000 људи у централној Србији.

Затим ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума–Шабац–Лозница, ауто-пут Ниш–Мердаре од Ниша до Плочника, као и ауто-пут Нови Београд – Сурчин у оквиру Коридора 11, Фрушкогорски коридор, брзу саобраћајницу од скретања за Пожаревац до Доњег Милановца, од Параћина до Зајечара...

Радови на деоници Прељина–Пожега на Коридору 11 ка Црној Гори већ су започети, а ове године треба да буде завршен деоница Сурчин–Обреновац, као и источни крак Коридора 10 од Ниша до Димитровграда.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво