Свињска куга празни оборе у младеновачким селима

Пре шест дана и у Србији је потврђена афричка куга свиња. Болест се појавила на четири фарме у три младеновачка села – Рабровцу, Великој Крсни и Кусатку у пречнику од три километра где је проглашено заражено подручје.

Празни су обори у породици Стевановић у младеновачком селу Велика Крсна. Ветеринари су усмртили четири одрасле свиње и 25 прасића. Власница каже да су свиње биле здраве, али све је урађено превентивно чим су код комшије угинуле две свиње.

"Он је затрпао, међутим када је дошао ујутру и трећа свиња је отишла и он је морао да реагује", каже Драгана Стевановић из Велике Крсне.

"Дошли су, побили, потоварили и отерали, исплата ће да буде. Дванаест крмача и 18 прасића", истиче Зоран Гајић из Велике Крсне.

У селу су сви узнимерени. Интересује их узрок, јер су свиње хранили као и увек.

"Сумња се да је свиња купљена са друге фарме", каже Драгана Стевановић.

Радослав Обрадовић из Велике Крсне каже да свиње смеју да кољу, али да то мора да се ради у присуству ветеринара који узима крв и узорак, као и узорак на трихинолозу.

Гајићи су остали без 33 животиње. Живели су од тога, али "ако мора, мора, држава је наредила". Камион хладњача одлази и у комшијино двориште. Ту је и полиција за сваки случај. Празни обори све више боле.

Зоран Гајић објашњава да ће свиње поново моћи да гаје после 45 дана ако се куга не појави у кругу, ако се појави онда се продужава забрана.

"Не могу да се жалим, лепо су нам исплатили људи, како доликује. Једино нам је жао наше стоке", наглашава Драгана Стевановић.

Од свињске куге нема вакцине и лека, а заразна је. На околним пијацама забрањена је продаја свиња, као и у селима. Стока и живина се могу гајити. Могло би, рекли су им, да се месо користи ако се термички добро обради, али никоме није до тога јер су ветеринари испразнили и замрзиваче.

И све се надгледа. Где год угине животиња, а тога има још, нема поштеде за читав комшилук. У оближњем Рабровцу замрла је и велика фарма и многи обори. Али, кажу, тамо је већ престало угинуће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво