Кријумчари на Дунаву шпијунирају полицију

Око 255 тона кријумчарене нафте заплењено је прошле године, а само у једном теретном броду, полиција је пре неколико дана у близини Пупиновог моста открила 220 тона нафте. О томе колико су кријумчарења честа и којим се триковима кријумчари служе, за Јутарњи програм РТС-а говорио је шеф речне екипе Управе царина Вељко Кондић.

Кријумчари на Дунаву имају брзе чамце, добро су организовани, раде у мањим групама, а радио и мобилним мрежама шпијунирају полицију и царинике.

Шеф речне екипе Управе царина Вељко Кондић каже да полиција и царина сарађују на високом нивоу када је у питању размена информација, планирање и реализација акција.

Ипак, кријумчари нафте су, нажалост, присутни.

"Дешава се да у различитим периодима и на различитим подучјима, бродови сакривају и испоручују нашим људима кријумчарену нафту. Углавном се ради о страним посадама, али има и домаћих. Роба свакако завршава на нашем подручју", истиче Кондић.

Шверц нафтних деривата Дунавом је најзаступљенији, али не и једини.

"Актуелна је акцизна роба односно цигарете. Сусретали смо се и са шверцом пшеничних производа", каже Кондић.

Најчешће се за кријумчарење употребљавају бродови из старих флота јер пружају огромне могућности за сакривање, објашњава Кондић.

"На таквим бродовима, кријумчари врше велике преправке које је тешко уочити. Издвојио бих украјинске бродове. То је веома стара флота и бродови су огромни. Потребна нам је вештина и знање да пронађемо нешто на њима. Најчешће превозе руде", наводи шеф речне екипе Управе царина.

Када уђе у Србију, кријумчарски брод се на одређеним погодним подручјима сусретне са нашим баржама на које се у току пловидбе пребацује нафта.

"Раније се то обављало на простији начин. Како их ми откривамо, тако настају нове методе", објашњава Кондић.

Када се нафтни деривати са бродова извуку на копно, кријумчари користе и друмски превоз.

Недавно је у Ковину откривен комби који је превозио две тоне кријумчарене нафте. У комбију је пронађена и пратећа опрема која је неопходна за претакање нафте, као што су различите пумпе и дугачка гумена црева.

Кријумчарења су забележена и на Сави и на Тиси.

Поред кријумчарења, на српским рекама се дешавају и друга кривична дела.

"У последње време изражене су пљачке у смислу пењања на бродове и узимања резервних делова. То се ради на бродовима који на сидришту чекају утовар или истовар. Веома је заступљено у лукама у Новом Саду, Панчеву и Смедереву", рекао је Вељко Кондић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара