Тунел Бранчић мучио је инжењере, сада је спреман за путнике

Централно место и највећи изазов за грађевинаре био је тунел "Бранчић", дужине 945 метра. Налази се на око два километра од петље Љиг, на крају новоизграђене деонице и места спајања са деоницом од Љига до Прељине која је завршена пре две године.

Тунел Бранчић је највећи је грађевински подухват на ауто-путу "Милош Велики". За градитеље један је од најтежих послова које су икада обавили.

Радове су успоравале, а на моменте и прекидале непредвидиве природне препреке: састав земљишта, појава клизишта и подземних вода. Ископано је 250.000 кубика разног материјала, уграђено је 92.000 кубика бетона и 5,5 милиона килограма арматуре.

"Ово је у историји 'Енергопројекта' један од најтежих тунела јер су геолошки услови били изузетно тешки током извођења. Све ово успешно је решено пре свега захваљујући огромном труду 'Енергопројектових' радника и инжењера, а и уз велику помоћ надзора експерата из света и Србије које смо морали у критичним тренуцима да ангажујемо на пројекту", објаснио је Милан Ристић из "Енергопројект-нискоградње".

У обе тунелске цеви, са по две коловозне траке, ширине осам и по метара, постоји простор за возила која су у квару, као и веза између тунелских цеви у случају ванредних ситуација.

Опремљен је најсавременијом електро-машинском опремом, уз стално праћење и управљање саобраћајем из техничко-оперативног центра.

"Овде је монтирана најсавременија опрема која се тренутно монтира на Балкану па и у Европи", истакао је стручни сарадник "Енергопројект-нискоградње" Радомир Елез.

Покривен је комплетним системом са видео-надзором којим су предвиђени сценарији провала, пожара и сл. У тунелу је и променљива сигнализација са савременом расветом у лед технологији. Управља се из једног центра.

"Можемо истог тренутка да реагујемо да спречимо било какву незгоду, катастрофу, дакле да упозоримо возаче на 1.800 метара испред и на око два километра са улазне стране да се нешто десило. Ти системи су сад у потпуности у функцији и врло безбедни", напоменуо је Елез.

Изградња тунела "Бранчић", најзахтевнијег грађевинског објекта на 103 километра завршеног ауто-пута "Милош Велики" трајала је четири и по године.

Првобитна вредност радова на тунелу је 37 милиона долара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво