"Милош Велики" донео зараду и домаћим фирмама и радницима

Прва возила новом деоницом од Обреновца до Љига требало би да прођу у ноћи између недеље и понедељка или у понедељак ујутру. Савремена саобраћајница ће утицати на економски и привредни развој читаве Западне Србије. Чачанским привредницима градња ауто-пута донела добре послове, са њим рачунају на још боље.

Чачански "Унипромет" преради око 6.000 тона челика месечно. Годишње готово 60.000 тона. На изградњи ауто-путева у Србији су већ деценију.

Само за Коридор 11 произвели су преко 200 километара жичане ограде, 300 километара заштитних ограда и више од 25.000 квадрата за заштиту од буке. Осим доброг посла, ауто-пут им значи и за транспорт сировина и производа. 

"С обзиром да нам челик долази из Железаре вагонима, железницом, све остало мора да буде одвезено из нашег фабричког круга, тако да је то изузетно, да нам Прељина постаје овако важан центар, раскрсница савремених саобраћајница и за нас врло важна година", каже Зоран Бојовић из "Унипромета".

На 103 километра ауто-пута "Милош Велики" посла је било и за више хиљада грађевинских радника.  

"На изградњи овог коридора су учествовале одређене фирме са нашег подручја, тако да је и то исто врло битан моменат - да је то у ствари врло битна ствар за подручје овог региона", каже  Сузана Вуксановић, координатор за индустрију Привредне коморе Србије у Краљеву.

Значај ауто-пута потврђен је у чачанском крају, где је одмах по отварању деонице од Љига до Прељине стигао први страни инвеститор.

"Форвер" приводи крају радове на 43.000 квадрата производних погона, у којима ће посла бити за стотину радника. Само у прошлој години, више од хиљаду Чачана добило је посао, а развијају се и домаћа предузећа. 

"Отварањем нових радних места, отварањем нових погона, побољшањем једне инфраструктуре, долажењем не само страних инвеститора, већ и развојем домаће производње и отварањем индустријске зоне и за домаће инвеститоре - све то доприноси да заиста имамо повећање броја запослених", каже Горана Танасковић из Одељења регионалне привредне коморе у Чачку.

"Озбиљне компаније су добиле могућност да се позиционирају извозно тржишно, посебно имају респектабилан капацитет, пре свега, да своје потенцијале и производне активности проширују", каже", каже Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Безбедније путовање, али и лакши и бржи промет услуга очекују и чачанске привреднице.

"Већина нас је свакодневно на пословном путу, а наши запослени у достави добара и у том смислу повећана безбедност у саобраћају коју нам доноси вожња ауто-путем је непроцењива. Поред тога, скраћујемо време проведено на путу што је од виталног значаја за здрав друштвени, породични, а и пословни живот", каже Весна Баур, председница Удружења пословних жена "Надежда Петровић" у Чачку.

Новим путем од Београда до Чачка стизаће се за сат времена, па се у Западној Србији надају и већем броју гостију.

"Нама итекако значи, јер ће нама туристи што брже долазити у наше крајеве, јер Чачак заиста има шта да понуди што се тиче туризма и туристичких бисера овог краја", каже Војин Јаковљевић из Туристичке организације Чачка.

Ауто-пут "Милош Велики" отвара нове шансе не само Моравичком округу. Кинези већ граде кампове за наставак трасе, којом ће наредних година ауто-пут спојити Прељину и Пожегу. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи