Поново субвенције за стамбене кредите

Национална корпорација за осигурање стамбених кредита почела је, после готово месец дана застоја, да прима захтеве. Како су захтеви за одобравање ових кредита много већи од могућности државе, новац би могао да се потроши и пре краја септембра, оцењују стручњаци.

Национална корпорација за осигурање стамбених кредита за те намене у наредна три месеца има на располагању 470 милиона динара, што је довољно за, како кажу, око 1000 кредита.

"Тражња је изузетно велика. Претпостављам да је ту и доста захтева који нису могли бити реализовани у последњих месец дана, колико су кредити били обустављени тј. пријем нових захтева, тако да сада обрађујемо те захтеве. Интересовање је изузетно велико и наравно да постоји могућност да када предвиђених 470 милиона динара, који су предвиђени за овај квартал, буду потрошени да опет буде обустављен пријем нових захтева", рекао је Александар Јовић из Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

У протеклих месец дана, колико захтеви нису примани, само у једној банци на чекању је било више од 100 захтева.

Већина их је данас прослеђена Националној корпорацији.

Ипак, кажу у банкама, било је и оних који нису могли да чекају да Корпорација почне да прима захтеве.

"Клијенти, када потпишу предуговоре са продавцем некретнине, једноставно се обавежу да ће у одређеном року исплатити своја средства. Иако смо ми многим клијентима сугерисали у старту, знајући да постоје проблеми, да у старту иду на комерцијалне кредите, неки су ипак желели да покушају са субвенционисаним кредитима. МеЋутим, како је време пролазило и како је тај проблем дуже трајао клијенти су, ипак, када су били притишњени обавезама, прибегавали овом алтернативном решењу тј. комерцијалним кредитима", објаснио је Мирослав Ребић, члан Извршног одбора Сосијете Женерал банке.

За ову годину је у буџету за субвенције стамбених кредита издвојено 3 и по милијарде динара.

Међутим, део је за кредите војсци, здравству и просвети, па је за млаће од 45 година, који имају право на те кредите, предвићено око 1,9 милијарди динара.

Како се показало да је то мало, потребно је, или ребалансом буџета или буџетом за наредну годину, издвојити више пара за те намене, слажу се и банкари и надлежни у  Националној корпорацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво