Мали: Отварањем Коридора 11 остварујемо сан, има места за веће плате и пензије

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС је да ће у недељу бити отворена још једна деоница Коридора 11 од Обреновца до Љига и да ће онда постојати пун профил ауто-пута од Обреновца до Чачка у дужини од 103 километра.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће се, не само брже и безбедније долазити до Чачка, већ ће бити оставрен вишедеценијски сан, што је показатељ снаге српске економије.

Мали је рекао да је можда још важније то што ће деоница од Обреновца до Сурчина бити готова до краја године. Наводи и да се ради пут Пожега – Прељина и да ће до краја октобра бити отворен и источни крак Коридора 10 а креће се и у изградњу Моравског коридора.

Министар подсећа да је 18. маја отворен јужни крак Коридора 10 кроз Грделичку клисуру.

Синиша мали указује и да је Фајненшел тајмс Србију ставио на челну позицију у свету по директним страним инвестицијама истичући да их је прошле године било укупно 107.

Зато наводи да не разуме кад неки кажу да је то лоше и пита шта је добра веста: "Да затвармо фабрике уместо да их отварамо?".

"Имам осећај да нисмо способни да будемо поносни да смо први у свету у нечему у чему све земље желе да буду прве", навео је Мали.

Додаје да се озбиљно приступа економској политици и стандарду грађана и да резултати нису случајни.

"Кренули смо с фискалном консолидацијом, непопуларним мерама, резултате тих мера имате сада", навео је Мали.

Поручује да инвестиције у инфраструктуру покрећу економију, подстичу раст БДП-а и подижу квалитет живота.

"Стране инвестиције су један једо нашег раста. Хоћемо брже и боље, зато је председник Вучић говорио о новом инвестиционом циклусу од више од 12 милијарди евра", рекао је министар.

Има места за повећање плата и пензија

Прецизира да ће то бити инвестиције у водовод и канализациону мрежу, у нове путеве... Каже и да ће стручњаци из свих министарстава дати подршку анализи пројеката.

Министар је навео да је у првих седам месеци ове године суфицит у буџету био 48,5 милијарди динара а да је планиран дефицит. Због тога каже да има места за повећање плата и пензија а у наредним недељама биће донета и одлука о минималној цени рада.

Мали наводи и да ће у децембру просечна плата бити већа од 500 евра.

"Још много тога треба да се уради али да би плате наставиле да расту морамо озбиљно да се бавимо економијом и да инвестирамо", напоменуо је.

Каже и да ове године већ има 17 одсто више инвестиција у односу на претходну и да најбоље године долазе по питању економског раста и развоја.

Мали је рекао да се очекује одлука о повећању минималне цене раде. Истиче да и синдикати и послодавци имају своје захтеве али да ће Влада донети одлуку и да се очекуке значајно повећање минималне цене рада.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво