Може ли АСЕАН да буде четврта економска сила у свету

Прошле недеље обележен је педесет други рођендан АСЕАН-а, организације у чијем саставу је десет земаља југоисточне Азије. Ово је једна од најуспешнијих регионалних интеграција у свету. До 2030. године могла би да буде четврта светска економска сила.

Сваке године у амбасади једне од држава чланица Асоцијације нација југоисточне Азије, познате под скраћеницом АСЕАН, подиже се застава поводом Дана ове организације. Тако је обележен и 52. рођендан у амбасади Индонезије, а помогле су и дипломатске мисије Малезије и Мјанмара и први пут Краљевине Камбоџе.

У име шефова дипломатских мисија земаља АСЕАН-а у Србији, амбасадор Индонезије Мохамад Чандра Виђа Јуда је истакао континуалну посвећеност организације јачању три стуба – политичко-безбедносне, економске и друштвено-културне заједнице, у складу са кретањима у свету.

Земље из групе АСЕАН-а покренуле су иницијативу за борбу против трговине људима у региону уз финансијску подршку партнерских земаља попут Аустралије. 

"Желимо да живимо у Индо-пацифичком региону који је отворен, инклузиван, просперитетан и поштује међународно право са јаким АСЕАН-ом у срцу", истакла је Мариз Пејн, министарка спољних послова Аустралије

Министар спољних послова Индије Субрахманиам Јаисханкар нагласио је да је напредак Индије извесан.

"Желимо да видимо јак, уједињен и просперитетан АСЕАН, који има централну улогу у развоју динамичног Индо-Пацифика. Тиме је напредак и безбедност Индије извесна", рекао је Јаисханкар.

АСЕАН обухвата десет земаља са 630 милиона становника. Представља економску групацију на трећем месту у Азији, са годишњом стопом раста од шест одсто, са великим пословним и инвестиционим могућностима.

Зато је амбасадор Чандра у име свих земаља позвао Владу Републике Србије и српску пословну заједницу да прошире сарадњу са АСЕАН-ом, како на економском тако и на друштвено-културном.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво