Потврђена афричка свињска куга у Србији, нема епидемије

У Србији је потврђена афричка свињска куга, али епидемије нема, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Болест се појавила на четири фарме у три младеновачка села – Рабровцу, Великој Крсни и Кусатку у пречнику од три километра где је проглашено заражено подручје.

Министар Бранислав Недимовић рекао је за РТС да су за пољопривреднике и ловце спремна упутства за сузбијање заразе и да ће на терену непрекидно бити ветеринарске службе.

"Када видите ову карту, видите да су све земље око нас имале афричку кугу свиња. Ово црвено је афричка куга свиња. Данас можемо да кажемо на основу потврда из Мадрида да је афричка куга свиња потврђена на простору око Младеновца. Имамо четири газдинства у три различита места и данас смо донели решење о проглашењу заразног подручја у пречнику од три километра око ова три села – Велике Крсне, Рабровца и Кусадока", каже Недимовић.

Вакцина не постоји, али ће држава помоћи пољопривредницима да заштите своја газдинства од ове заразе.

"Ја морам да на почетку кажем да је ова болест високозаразна, нема вакцине, али она није уопште проблематична за људе, за друге животиње. Једини ко је угрожен у овој ситуацију су популација дивљих свиња и домаћих свиња и јако је важно применити превентивне мере", истиче министар пољопривреде.

Како би се спречило даље ширење заразе, већ су предузете превентивне мере, а на терену су и ветеринарски инспектори.

"Сви ветеринари, сви ветеринарски инспектори су укључени у причу. Они су сви заједно спремили ова упутства за газдинства, упутства за ловце који су у контакту са дивљим свињама. Оно што је најважније то је дезинфекција простора, дезинфекција фарми, дезинфекција места где се држе свиње, да се свиње не хране помијама, да се не пуштају на отворено", објашњава Недимовић.

За сада је зараза регистрована на малом простору и не може се говорити о епидемији, истиче министар пољопривреде.

"Па не можемо говорити о класичној епидемији јер немамо шири простор. Десет километара је угрожено подручје ваздушном линијом и ту се примењују посебне мере надзора над популацијом свиња и перманентно се контролишу. Ми у тренутку када смо посумњали да постоји било каква ствар, та заразна болест, а морам вам рећи да афричка куга свиња личи на бар још десет болести, зато смо изашли тек кад смо били потпуно сигурни да је ово у питању", каже Недимовић.

Министар каже да су мере предузете као да је најгори сценарио у питању, на терену су обилазили контактна дворишта где су над сумњивим животињама извршили еутаназију.

"Па гледајте, ја још једном морам да вам кажем, мора се поштовати наука, мора се поштовати струка и ове биосигурносне мера, а ако то будемо радили, нећемо имати сценарио какав виђамо око нас – у Румунији и Бугарској", сматра Недимовић.

Србија је до сада извозила свињско месо и прерађевине у вредности од 25 милиона евра и урадиће све да штета не буде већа, рекао је министар Недимовић.

"Један део свињског меса и даље ће моћи да иде у извоз зато што се термички обрађује. За овај део што се термички не обрађује, данас сам потписао наредбу којом ће да се изврши регионализација Србије на основу решења да је проглашена афричка куга свиња, а та наредба подразумева да из простора где је проглашена афричка куга свиња не може да иде извоз, остала подручја су слободна", тврди министар пољопривреде.

Извоз у Кину, према мишљењу министра, не би требало да буде угрожен.

"Знате како, чашу меда нико не попи да је чашом жучи не загрчи. Па тако и ја са Кином. Толико смо се борили да добијемо ово тржиште Кине, али са овом регионализацијом мислим да имамо простор да кад завршимо читаве ове неке предрадње, да се са колегама из Кине договоримо јер и друге земље које имају афричку кугу свиња а урадиле су регионализацију пласирају своју робу на простор Кине. Ово је глобални светски проблем, није ово локална прича", наглашава Недимовић.

Еутаназија је једина мера за борбу против заразе, а држава је спремила средства да помогне пољопривредницима.

"Најважније је да људи буду сигурни. Да нам пријаве ову болест и да знају да ће добити компензацију за то, да не буде ситуација као пре 10, 15, 20 година, када избије класична свињска куга да пола људи није никад ништа ни добило и онда ћуте, неће да пријаве јер имају страхове. Немојте да имате никакве страхове. Пријавите ову болест, а популацији, свим људима у Србији се обраћам и кажем: свињско месо у Србији је потпуно безбедно, немојте да имате ниједну дилему у погледу конзумације свињског меса", рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво